Inspekcija: Nisu uočeni značajniji propusti, lekarka je Matijaniću predložila - vakcinisanje 1FOTO snapshot youtube cenzuraplus

Ministarstvo zdravstva Hrvatske objavilo je nalaz inspekcije o slučaju tragično preminulog novinara Vladimira Matijanića, uz zaključak da nisu načinjeni značajniji propusti u lečenju koji su doveli do smrti.

Na press konferenciji na kojoj su danas objavljeni nalazi, uz ministra Vilija Beroša, na novinarska pitanja odgovarali su i prof. Julije Meštrović, Radmina Majhen Ujević, zamenica načelnika Zaboda za Hitnu medicinu, Marko Rađa i Emilija Ugarković, lekarka pokojnog Vladimira Matijanića, javlja Večernji list, koji je uživo prenosio konferenciju.

„Pre svega, još jednom izražavam saučešće njegovoj porodici. Odmah po saznanju za ovaj događaj, naložio sam inspekciji da sprovede nadzor, utvrdi činjenice i na temelju njih donese stručno mišljenje o svim postupanjima tokom navedenog slučaja“, rekao je ministar i napomenuo je da je nalaz dostavljen i porodici.

„Analizom postupka zdravstvenih radnika koji su bili uključeni u pružanje medicinske pomoći Vladimiru Matijaniću, nismo uočili značajnih stručnih propusta. Skup dveju akutnih upalnih zbivanja vitalnih organa, srca i pluća, doveo je kod pacijenta do rapidnog pogoršanja srčane i disajne funkcije koja je rezultirala kardio-respiratornim arestom, pri čemu brzina kliničkog urušavanja stanja pacijenta govori da je kod njega bila ključna uloga brzo napredujućeg miokarditisa koji je doveo do smrti mehanizmom maligne artimije što može nastupiti u vrlo kratkom periodu“, rekla je Tadić.

U Izveštaju je obrađeni i ranije zdravstveno stanje.

„Bolovao je od Sjögrenovog sindroma, blagog polimiozitisa, bez klasične kliničke slike uz intersticijsku bolest pluća. Postavljena je i sumnja na sarkoidozu koja nije potvrđena. Bolesnik nije uzimao propisanu terapiju za svoje kliničke bolesti i nije se redovito kontrolirao. Pacijent s nelečenim autoimunim upalnim reumatskim bolestima imaju veći rizik od teških oblika i smrti od kovida. Lekarka porodične medicine preporučila mu je vakcinisanje i zakazala termin. Samoinicijativno je konsultovao privatnu specijalistkinju imunologinje u maju 2021. godine koja je predložila odlaganje vakcine tri do četiri nedelje nakon započinjanja imunomodulacijske terapije. Nije uzimao terapiju, niti se ponovno javio radi realizacije vakcinisanja, niti je komunicirao s kliničkuim imunologom do juna 2022. godine“, kazala je još Tadić.

Matijanić je preminuo početkom meseca, nakon što nije primljen u hitnu pomoć.

Porodica i kolege optužuju lekare za nesavesno lečenje koje je dovelo do prerane smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.