Izabrana nova Vlada Crne Gore 1Foto: N1

Poslanici Skupštine Crne Gore jutros su izabrali vladu te države.

Za izbor nove Vlade, 44. po redu, glasalo je ukupno 66 poslanika, od kojih 46 za, protiv je bilo 19, a jedan uzdržan, javlja izveštač N1 iz Podgorice.

Predsednik Vlade je lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić.

Spisak novih ministara u Vladi Crne Gore možete pročitati OVDE.

Premijer Milojko Spajić položio je zakletvu, koja glasi: „Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savesno“.

„Sve kritike smo notirali i blagovremeno ćemo odgovoriti na sve njih. Ako je bilo teških reči i neprimerenih osmeha, ja sam osoba koja na pozitivan način pristupa stvarima“, rekao je Spajić.

Poslanik Demokkratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je da su grešili dok su bili u vlasti.

„Za te greške ćemo platiti određenu cijenu, ali ovo što se danas dešava nemojte da mislite da se to neće vratiti“, rekao je on u završnim rečima.

„Ako demokratija funkcioniše na ovaj način, onda se Crnoj Gori ne piše dobro“, dodao je i zaključio da Vlada neće dugo trajati, jer je sazdana na lošim temeljima.

Sednicu koja je počela oko 23.30 i trajala do jtros u sedam sati je obeležila oštra rasprava bivšeg premijera Dritana Abazovića i novog Milojka Spajića.

Okosnicu vlade činiće Pokret Evropa sad, a u njoj će biti i Demokratska Crna Gora Alekse Bečića, Socijalistička narodna partija (SNP) Vladimira Jokovića i dve koalicije albanske manjine, Albanski forum i Albanska alijansa.

Vladu će u parlamentu podržavati bivše članice prosrpskog Demokratskog fronta, Mandićeva Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija Milana Kneževića, koje će zauzvrat, uz predsednika parlamenta, dobiti i 40 odsto pozicija „po dubini“ i deo ambasadorskih mesta.

Bivše članice Demokratski fronta (DF) postale su deo nove crnogorske vlade mandatara i pored protivljenja Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari