Izetbegović: Nikakav novi dogovor o izmenama izbornog zakona BiH u ovom trenutku nije moguć 1foto EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Predsednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da nikakav novi dogovor o izmenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine u ovom trenutku nije moguć, već razgovore o tome treba nastaviti posle izbora u oktobru.

„Ne postoji zakonski prostor za usvajanje izmena izbornog zakona, jer je Državna izborna komisija pre deset dana raspisala opšte izbore, a i predaleko smo od dogovora“, kazao je Izetbegović u intervjuu sarajevskom portalu Faktor, prenosi Index.

Ocenio je da su pregovori o izbornoj reformi koji su mesecima vođeni bez rezultata propali zbog toga što je rukovodstvo HDZ BiH imalo preambiciozne planove kada je reč o izmenama koje treba usvojiti.

Imalo je, kazao je Izetbegović, i pogrešnu strategiju u ostvarivanju tih planova, koja se zasnivala na blokadama Federacije BiH, saradnji s Miloradom Dodikom i pritiscima na SDA i Bošnjake.

Komentarišući najavu da će tokom maja u Sarajevo doputovati neki od visokih zvaničnika EU i da bi tada moglo ponovo da se otvori pitanje izborne reforme, Izetbegović je poručio da od toga nema ništa i da je siguran da neće biti nikakvih pritisaka radi postizanja dogovora pre izbora.

„Imali smo neke pripremne sastanke s njihovim savetnicima iz kojih se jasno nazire ovakav pristup“, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, predmet razgovora sa funkcionerima EU biće isključivo sprovođenje reformi i blokade na putu ka kandidatskom statusu.

O izbornoj reformi pregovaraće se čim se formira nova postizborna koalicija, kazao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.