Izetbegović odbacio Čovićeve tvrdnje o diskriminaciji Hrvata u BiH 1Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH / POOL

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, odbacio je danas tvrdnje lidera HDZ BiH Dragana Čovića o diskriminaciji Hrvata u BiH.

Uz to je Čovićeve najave o pokretanju pitanja teritorijalne reorganizacije BiH nazvao pokušajima kojih je bilo i ranije.

„To su uradili kroz samoupravu pre dvadesetak godina i (Ante) Jelavić je suđen i pobegao je iz BiH, a (Jadranko) Prlić i ekipa su osuđeni za stvaranje etnički čiste teritorije“, naveo je Izetbegović posle sednice Predsedništva SDA.

On je ocenio da je Čović u pismu međunarodnim posrednicima u vezi s položajem Hrvata u BiH izneo „niz neistina, kao i par pretnji“.

Po rečima Izetbegovića, prva neistina je „ta da je HDZ hteo ukloniti diskriminaciju, a upravo je obratno“.

„Kad saberete predsednika i dva njegova zamenika sa 17 ministara u Vladi Federacije BiH, od toga je šest Hrvata i jedna Srpkinja, koju je imenovao Hrvatski narodni sabor (HNS)“, naveo je Izetbegović.

HNS je, dodao je, zaustavio sprovođenje izbornih rezultata pre tri i po godine, a sada „kažu da izbora neće biti nikako“.

„Od stotinu bitnih pozicija u državi, oni (Hrvati) imaju preko 50 posto više pozicija u odnosu na to što Ustav propisuje“, dodao je Izetbegović.

Komentarišući izjave predsednika Hrvatske Zorana Milanovića u vezi sa Izbornim zakonom u BiH i namerama da zaustavi ulazak Finske u NATO ako taj zakon ne bude promenjen, Izetbegović je rekao da one „iznenađuju sve, pa čak i Hrvate u Hrvatskoj“.

„Sreo sam se s njim (Milanovićem) pre šest meseci, pa sam čuo stvari o sastanku koji se nije dogodio. Od tada više ne komuniciramo. Rekao je da će zaustaviti Finsku dok ja ne promenim Izborni zakon. Kakve to veze ima!? Finska da trpi zbog Izetbegovića!“, rekkao je Izetbegović.

Po njegovim rečima, poslanici SDA „neće dići ruku za ono što oni (hrvatska strana) smatraju da treba dići ruku“.

„Problem je u hrvatskim strankama, ne u Izetbegoviću, nisam ja dužan to da rešavam. A Milanović mene povezuje s tim!“, kazao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.