Kancelarija Šmita u protestnoj noti upućenoj hrvatskoj ambasadi u Sarajevu: Hrvatske vlasti da se uzdrže od optužbi o imenovanju i statusu visokog predstavnika 1Kristijan Šmit Foto: EPA-EFE/ HAYOUNG JEON

Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita poslala je diplomatsku notu hrvatskoj ambasadi u Sarajevu zbog izjava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je u više navrata govorio da je nemački diplomata nelegalno izabran na tu funkciju, jer ga nije potvrdio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kako prenosi Jutarnji list, Šmit je u protestnoj noti naveo Milanovićeve izjave i podsetio da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa 10, odnosno Sporazuma o civilnom sprovođenju mirovnog rešenja, u kojem se definiše i pozicija visokog predstavnika.

„Kancelarija Visokog predstavnika u tom kontekstu ljubazno moli hrvatske vlasti da se uzdrže od iznošenja neutemeljenih optužbi o imenovanju i statusu visokog predstavnika“, naveo je Šmit u protestnoj noti hrvatskoj ambasadi.

Milanović je više puta u poslednjih mesec dana govorio da je Šmit nelegalno izabran, a pozivao ga je da iskoristi Bonska ovlašćenja i da izmeni izborni zakon u BiH.

Predsednik Hrvatske je i danas na konferenciji za medije rekao da bi visoki predstavnik morao da reaguje i da nametne izborni zakon.

Kad već koristi ta „upitna ovlašćenja“, taj Švarc ili Šulc trebalo bi da „napravi dobru stvar“, kazao je Milanović.

On je ocenio da visoki predstavnik ne deluje autonomno, niti se vodi „božanskom pravom“ ili znanjem o BiH, nego mu neko „daje migove i savete“.

Milanović smatra da „Amerikanci ili neko drugi“ treba da mu kaže „izvoli, uradi to“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.