Ko dolazi, a ko odlazi iz Veća ministara BiH? 1Foto: Danas/J. Stanković

Novo Veće ministara BiH moglo bi da bude formirano do prve polovine januara 2023. godine, a već se znaju i imena pojedinih političara koji će zauzeti ministarska mesta.

Kako piše Oslobođenje, predsednik HDZ BiH, Dragan Čović je još ranije najavio da će za mandatara Veća ministara predložiti Borjanu Krišto, s obzirom na to da, prema rotaciji, to mesto pripada predstavniku hrvatskog naroda.

Čovićev predlog za sada podržavaju i SNSD, a i predstavnici Osmorke, koji će činiti budući saziv Veća ministara BiH.

Kako saznaje Srpskainfo, sadašnji predsedavajući Veća, Zoran Tegeltija ostaje i u novom sazivu, ali u ulozi ministra finansija BiH.

S obzirom na to da je u fotelji ministra finansija BiH do sada bio Vjekoslav Bevanda iz HDZ, to znači da će ova stranka i SNSD u novim sazivu Veća ministara samo rotirati fotelje.

Izvor Srpskainfo otkriva da u Veće ulazi i lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković, koji će najvjerovatnije da zasedne u fotelju ministra spoljnih poslova BiH, a u kojoj se sada nalazi Bisera Turković iz SDA.

To znači da se predsednik SNSD, Milorad Dodik, ipak, odrekao te fotelje, iako je u više navrata proteklih meseci tvrdio da će „Srbin biti na čelu diplomatije, odnosno Ministarstva spoljnih poslova BiH“.

Inače, za četvrtak je zakazana konstitutivna sednica Komisije za pripremu izbora Veća ministara BiH.

Na predloženom dnevnom redu je konstituisanje Komisije za pripremu izbora Veća ministara – izbor predsedavajućeg te prvog i drugog zamjnika predsedavajućeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.