Komšić: Milanović priča, Plenković radi, Čović sve slabiji 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

„Moram nastaviti. Kad bih sad stao činilo bi se da nisam ništa postigao. Moj cilj i cilj stranke na čijem sam čelu je da postignemo taj novi politički koncept. Voleo bih da iza mene ostane živa ideja građanske BiH, društva slobodnih jednakih pojedinaca kazao je Komšić tokom gostovanja u emisiji „Nedeljom u 2“ kod Aleksandra Stankovića na HRT.

Kako je dodao, „čini mi se da nema političke strukture koja nosi tu ideju, a meni je cilj da to živi i dalje. Potrebno je izaći iz koncepta koji mi živimo, etnički ili princip konstututivnih naroda to je izvor jednog trajnog konflikta sad je politčki ali može prerasti u jedan mnogo gori konflikt“.

Na pitanje zašto je ušao u koaliciju sa SDA Komšić je kazao ako se tako gleda onda je i u koaliciji „sa HDZ-om pa i sa Dodikom“.

„Vlast je nemoguće konstituisati bez tih stranaka na državnom nivou. Kad bih čekao da sve budu nenacionalisti u vlasti u BiH bio bih večiti opozicionar da sedimo na tribinama da grickam košpice i dobacujem“, kazao je.

Komšić je postavio i javno pitanje da li Hrvatskoj dosadilo da se stalno petlja u odnose u BiH.

„Smatrate li da je to loše, nediplomatski. Stalno nešto preko naše ograde virite i govorite šta će biti. I vi ste to doživeli kada je mađarski premijer Viktor Orban komenatarisao more“, kazao je.

Komšić je istakao kako niko u BiH nije toliko lud ni budalast ako misli da BiH može opstati bez ijednog naroda i da neko želi da eliminiše jedan celi narod.

„Ja bih prvi bio protiv toga jer to ugrožava i mene. Hrvati nisu ugroženi kao narod jer imaju pozicije koje im Ustavom pripadaju, ali to što nisu HDZ-ovi Hrvati to je drugi problem“, kazao je.

Na pitanje o hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću i uvredama koje mu upućuje Komšić je birao reči.

„Poznajem ga relativno dugo, mi nikad nismo bili jarani. Kod nas u BiH da bi nekog nazvao jaranom morate biti mnogo bliži i proći nešto dobro i loše. Bio je bar zvanično na drugim političkim postavkama, ali iz levice otići u ekstremnu desnicu to je čudno.

Vi ste ga birali, moje je da živim s tom činjenicom. Mi smo spremni da razgovaramo sa bilo kim u Hrvatskoj oko otvorenih pitanja ali argumentovano.

Ali posmatrajući ustavnu poziciju predsednika i premijera on koristi BiH i mene u nekom kontekstu za obračun sa Plenkovićem i HDZ-om i taj obračun se prelama preko leđa BiH na način da Plenkovića pokaže nesposobnim oko položaja Hrvata u BiH i da zapravo on, koji nema nikakvih konkretnih ovlašćenja, da Plenkovića pokaže nesposobnim.

Neću da budem u toj vašoj unutrašnjoj igri“, kazao je i dodao da Plenković jako dobro stoji u Briselu.

„Za nas u BiH više štete ima ono što radi Plenković i HDZ nego što izjavljuje Milanović. Plenković radi, ovaj priča“, dodao je.

Na pitanje da li bi ukinuo konstitutivnost Komšić je kazao da on to ne bi radio i da narod treba dati reč. On je negirao da bi princip jedan čovek jedan glas značio „bošnjačku dominaciju“.

Kada je reč o najavama nove teritorijalne reorganizacije što najavljuju iz HDZ BiH, Komšić kaže da sve zavisi kako će to biti traženo.

„Zavisi kako će ga tražiti, ako to radi kroz PS BiH to je demokratski i to je legitiman i legalni način, ali ako radi mimo institucija onda je to vraćanje u situaciju sa tzv. hrvatskom samoupravom koji bi se Čoviću mogla razbiti o glavu. Niko neće dopustiti da se silom rasturaju institucije“.

Komšić je kazao da su svi pristali na međunarodni protektorat kada je potpisan Dejtonski mirnovni sporazum.

„S ove tačke mi možemo reći nije trebalo potpisati DMS, ali s one tačke jeste. Zato moramo imati visokog predstavnika da izađemo iz ovog začaranog kruga“, kazao je.

Komšić je naveo da je Hrvat, ali i Sarajlija.

„Kad živite u jednoj sredini koja je multietnička ubrzo sve počnete prihvatati kao identitet. Brojke više nisu takve, ali duh jeste. Svaki će vam Sarajlija reći da mu je sve to blisko. Ima ljudi koji su tvrđi u svom etničkom identitetu ali dele dobro i zlo sa svim ljudima“, kazao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.