Komšić: Motiv stranaca za sve što rade u BiH duboko antiislamski, mnogi na evropske muslimane gledaju kao na nove Jevreje 1Foto: Demokratska fronta

Nakon sednice Glavnog odbora Demokratske fronte koja je održana danas povodom najavljenog nametanja diskriminatorskog predloga izmena Izbornog zakona medijima se obratio predsednik te stranke i član Predsedništva BiH Željko Komšić.

Poručio je da je na sceni fašizam neviđenih razmera, baziran prvenstveno na islamofobiji.

„Očigledno smo traćili vreme s pričom o izmenama Izbornog zakona, cela ta priča je poslužila samo da se dodatno komplikuju ne samo poltički, nego i etnički odnosi. I sad se radi po željama i namerama susedne države.

Ako vi namećete izmene Izbornog zakona koje potpuno odudaraju od obaveza koje smo svi mi preuzeli, zovete predsednike stranaka u Brisel, oni tamo preuzmu obavezu i sada izlazi visoki predstavnik Kristijan Šmit podstaknut od nekih članica međunarodne zajednice i kaže zaboravite sve što je bilo, biće ovako.

Ali biće ovako sve suprotno sa međunarodnim standardima. Zato je jedan od naših zaključaka da pozovemo Šmita da ne radi to. Ako je to vaš izlaz, što ranije niste uradili to“, poručio je Komšić.

Upitao je Šmita kome izlazi u susret. „Izlazite u susret susednoj zemlji koja nema prava da se meša u pitanje Izbornog zakona i izlazite u susret onima koje ste označili kao glavne krivce za blokade i krize“.

Sve što Šmit pokušava sada da nametne potpuno je, ističe, suprotno svemu što su predstavnici međunarodne zajednice govorili.

„Pitam međunarodnu zajednicu šta hoćete od nas, s jedne strane imate svoje standarde koje tražite da ispunimo, a onda nas vraćate unazad. Najblaža ocena je da je to beskrajno licemerje. Postavlja se sada pitanje šta raditi. Demokratskim sredstvima treba poručiti da nismo budale. Znamo čitati ono što je napisano i između redova, ali vi ćete gospodine Šmit nositi odgovornost za nazadak BiH i povratak u situaciju iz 1996. godine.

Uradite to u svojim zemljama ako vi mislite da je to dobro. Ovo je demokratija za rezervat, a posebno je pitanje zašto to radite“, rekao je Komšić.

Na pitanje da prokomentariše uvrede predsednika Hrvatske Zorana Milanovića prema poslaniku Bundestaga Adisu Ahmetoviću na etničkoj osnovi, Komšić je kazao: „Prvo, Zoran Milanović, predsednik članice EU, koja treba živeti po standardima EU, sebi daje za pravo da poslanika Bundestaga Ahmetovića koji jeste poreklom iz BiH ali po svemu je Nemac, vređa na čisto verskoj osnovi.

Svestan sam težine reči koje izgovaram, bojim se da je motiv stranaca za sve što rade u BiH i pritiska da se donesu antievropski zakoni, duboko antiislamski. Jer, izgleda da mnogi na ovom kontinentu u današnjim evropskim muslimanima gledaju nove Jevreje.

A problem su posebno Bošnjaci koji imaju svoju državu. Tu imate otvorenog fašizma poput Orbana, stidljivog fašizma kroz OHR, do vulgarnog fašizma Zorana Milanovića. Jer kada nekoga vređate na verskoj i etničkoj osnovi, šta je to?“, kazao je Komšić.

Odgovor na pitanje zašto ovo sve rade se krije, naglašava, u tome i zato Milanović kao predsednik države izlazi s onakvim rečnikom. „Zašto ono što Ahmetović traži za BiH može u Nemačkoj i Hrvatskoj a ne može u BiH. Ovde je reč o klasičnom fašizmu usmerenom na celu jednu zajednicu“, zaključio je Komšić.

 

Df protiv uvođenja „demokratije za rezervat“

Na proširenoj vanrednoj sednici Glavnog odbora Demokratske fronte koja je održana danas izraženo je oštro protivljenje najavljenoj mogućnosti nametanja diskriminatorskog predloga izmena Izbornog zakona BiH, a koje se odnose na limitiranje zastupljenosti predstavnika naroda u Domu naroda Federacije BiH, koje se vezuju za procentualnu zastupljenost u kantonima po popisu iz 2013. „Protivimo se uvođenju demokratije za rezervat. Brojnost nekog naroda na određenom prostoru ne može odlučivati o njegovoj zastupljenosti u vlasti. To odlučuju birači. Ovaj kriterijum se primenjuju i u državi iz koje dolazi visoki predstavnik gospodin Šmit“, navedeo je u saopštenju.

Ističu da će se Df zalagati za građansku državu Bosnu i Hercegovinu i demokratske vrednosti boriti i pred sudovima i u institucijama, a ako treba i na ulicama.

„Pozivamo OHR da poštuje svoje obaveze pravne prirode, a gospodina Šmita da bude visoki predstavnik za BiH, a ne visoki predstavnik protiv BiH. Demokratska fronta se zalaže za poštovanje svih odluka Suda iz Strazbura, ali upozoravamo da odluke koje idu izvan toga nećemo mirno posmatrati niti dozvoliti disoluciju BiH i ponižavanje građana koji se pre svega osećaju Bosancima i Hercegovcima“.

Smatraju da se samo jedinstvenim nastupom svih probosanskih stranaka može suprotstaviti nametanju rešenja koja vode u definitivnu entičku podelu države.

„Pozivamo sve probosanske stranke da do okončanja ovoga pitanja i nametanja rešenja koja nas vode u podelu države, obustave međusobne rasprave i da se svi zajedno fokusiramo na odbranu države“.

Pozvalu su i visokog predstavnika da se hitno vrati iz Nemačke u Bosnu i Hercegovinu i pojasni građanima pod čijim uticajem planira da nametne izmene Izbornog zakona. koje nisu ništa drugo nego spisak želja HDZ BiH i zvaničnog Zagreba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.