Komšić: Nacionalisti i kvislinzi još nisu poraženi 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je, povodom obeležavanja Dana državnosti, da je na današnji dan pre 78 godina obnovljena državnost Bosne i Hercegovine na prvom zasedanju ZAVNOBIH u Mrkonjić Gradu i da nacionalisti i kvislinzi još nisu poraženi.

Komšić je naveo da je državnost BiH obnovljena u uslovima fašističke okupacije i terora domaćih kvislinga, koji su se zanosili velikodržavnim i nacionalističkim idejama i programima.

„Oni, nažalost, još nisu poraženi, pa i danas nastavljaju sa svojom politikom sejanja mržnje i uništenja države Bosne i Hercegovine“, naglasio je.

Komišić je istakao da je pre 78 godina takva politika poražena najpre na zasedanju ZAVNOBIH, a potom je usledio i vojni poraz od strane Narodnooslobodilačkog pokreta, na čelu sa Josipom Brozom Titom, dodavši da Brozova politika „nije insistirala na ideološkim podelama, nego na jedinstvu u otporu prema okupatoru i izdajnicima države“.

Kao jednu od najvećih tekovina ZAVNOBIH Komšić je naveo početak izgradnje institucija Bosne i Hercegovine, bez kojih, kako je kazao, BiH ne bi mogla da zaživi kao republika, „niti bi ikada posle postojala mogućnost za njeno međunarodno priznanje kao nezavisne države“, rekao je Komišić u govoru koji je objavljen na veb-sajtu Predsedništva BiH.

„Obeležje današnjice upravo su napadi na institucije države koji dolaze upravo od onih politika koje su tokom agresije na BiH, na delu teritorije koju kontrolišu, suspendovali ZAVNOBiH – prvo kao vrednost čineći zločine protiv države i njenih građana, a potom i zvanično kroz dokumente“, naglasio je Komšić, dodajući da su „istorijsku ocenu takve politike dale presude međunarodnih sudova“.

Kako iz svega toga pouke nisu izvučene, ponavljaju se isti izazovi, a jedan od njih je kako sprečiti napade na institucije države, a pri tome očuvati „ono što je posle države najvažnije, a to je mir“, kazao je Komišić.

Dejtonska BiH nije poklonjena „nego izborena“ sa državno-pravnim kontinuitetom i zato kakvi god napadi na državu i njene institucije se sprovodili, ili kakva god se rešenja o definitivnoj etničkoj podeli države nudila, ništa od toga se neće desiti ukoliko mi sami ne dignemo ruke od vlastite države i njenog hiljadugodišnjeg postojanja, rekao je Komšić.