Komšić: Potop HDZ-a na njihovom terenu, propast nakaradne politike 1Foto: EPA-EFE/Sem van der Wal

Činjenica da je čak i Evropska narodna partija odbila HDZ-ovo takozvano „legitimno predstavljanje naroda“, konačan je dokaz potpune propasti i promašenosti ove nakaradne etničke politike, ocenio je član Predsedništva BiH Željko Komšić.

Ni grupacija stranaka kojima HDZ BiH pripada, ne može, ocenio je, da prihvati koncept koji vodi ka daljoj etničkoj podeli Bosne i Hercegovine. HDZ BiH je izgubio ključnu političku utakmicu i to na njihovom (domaćem) terenu, te shodno tome princip takozvanog “legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda“ više ne bi smeo ni trebao da se u Bosni i Hercegovini uzima sa bilo kakvom ozbiljnošću.

Konceptulani debakl i potop politike HDZ-a je dubok i temeljit.

“Izražavam naročito zadovoljstvo odlukom EPP da odbaci HDZ-ovo takozvano legitimno predstavljanje naroda, posebno zbog toga što već godinama tvrdimo da je takav koncept nespojiv sa evropskim vrednostima i evropskim pravnim kapitalom.

Nakon što smo kroz brojna i višegodišnja nastojanja uspeli da tzv. „legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda“ izbacimo iz rezolucija evropskog parlamenta i deklaracija NATO saveza, izbacivanje istog pojama iz rezolucija EPP-a kruna je uspeha ideološke i demokratske borbe probosanskih snaga ali bosanskog društva uopće, protiv jedne nakaradne politike”.

Nikada više, zaključio je Komšić, takozvano „legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda“ neće biti osnov u bilo kakvim razgovorima oko ograničene izmene Ustava i Izbornog zakona.

Bosna i Hercegovina će kad -tad biti uređena na građanskom i evropskom principu, pri kojem će svi građani bez obzira na njihovu etničku ili neku drugu pripadnost, biti jednaki.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari