Komšić: Pozivam NATO da izađe što pre u povratnička mesta u RS 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Primarni zadatak države mora biti zaštita građana BiH koji žive pod vrstom fašističke okupacije. I ovom prilikom bih pozvao NATO trupe da izađu pre svega u povratnička mesta u entitetu RS, gde Dodikove falange prete klanjem i ubijanjem civila. Ukoliko to ne urade, nećemo imati drugog izbora nego da sami preduzimamo mere zaštite građana u tim delovima BiH, kaže presedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić u intervjuu za Pobjedu.

Navodi da nije ostavljen ni milimetar prostora da se posumnja u nameru nasilnog razaranja države BiH.

„ I ranije su slate slične poruke, sada više nema nikakve dileme: ide se na razbijanje države. Što im neće biti dozvoljeno. Nameru da sačuvamo celovitost BiH ne mogu sprečiti laži: da mi – a ne oni – ne želimo mir. Želimo ga i želeli smo ga više nego iko. Međutim, vlast u entitetu RS stvorila je sve uslove da institucionalnim odgovorom na njihov pokušaj razbijanje države učvrstimo njenu poziciju“, naveo je.

Na pitanje ko se sprema da počini nove zločine Komšić je kazao ljudi poput Dodika i predstavnika vlasti Srbije. „Predvođena Mioradom Dodikom i uz podršku vlasti Srbije i Rusije, vlast entiteta RS odlučila je da žrtvuje mir“.

Komšić navodi da se za sve ono, kako je kazao „fašističko divljanje“ uoči i tokom 9. Januara može uperiti prstom u Dodika koji tvrdi da ništa od toga nije video. „Sve je video. I to što je video zapravo je ono što je želeo. Država BiH ima mehanizme da se od toga odbrani. Ovo nije 1992. u kojoj nismo imali skoro ništa, dok je Karadžić imao sve. Imao je JNA, koja se preobukla u Vojsku RS; imao je do zadnjeg svog člana naoružanu Srpsku demokratsku stranku; imao je vojnu i paravojnu pomoć režima Slobodana Miloševića; imao je sve što se moglo zamisliti. Danas nije tako“.

Snage su, barem kada je reč o BiH, kako je naveo, izjednačene.

Ističe da su trenutno moguće sve opcije.

„ Ako budemo inertni i nespremni, moguć je i gubitak države. Međutim, ako se bez oklevanja suprotstavimo secesiji, moguće je ostvariti novo faktičko stanje na terenu, koje bi omogućilo funkcionalniju državu BiH. Suštinska promena sledi tek nakon što se rešimo fašista i uspostavimo građansku republiku“, ukazuje Komšić.

Navodi da je pitanje progresa uslovljeno razvlašćivanjem anticivilizacije, odnosno stvaranjem novih okolnosti na terenu na osnovu kojih može biti uspostavljen novi ustavno-pravni poredak.

„Do tada, ostajemo taoci fašista, bez mogućnosti za ubrzaniji razvoj. Po mom sudu, dva su puta za rešenje krize. Jedan simbolizuje mir i podrazumeva da Dodik povuče zaključke Narodne skupštine RS, kojima se podriva ustavni poredak BiH, te da hitno zaustavi eskalaciju šovinističkog divljanja u entitetu RS, koju inspiriše i podstiče lično on. Drugi put je put sprovođenja zaključaka Narodne skupštine RS, koji podrazumevaju udar na Oružane snage BiH i druge sigurnosne agencije, uključujući i pravosuđe. U tom kontekstu su Oružane snage BiH najvažnije. Taj put je put u neminovni sukob“.

Presedavajući Predsedništva BiH smatra da je Dodik,  uz podršku Rusije i Srbije izabrao put sukoba. „Nama je sukob nametnut, a odbrana države imperativ je nad svim imperativima“.

Kada je reč o nedavno pooštrenim sankcijama SAD protiv Dodika, Komšić ukazuje da ako one obuhvate i niz Dodikovih bliskih saradnika, te ako se sankcijama pridruže Nemačka i Velika Britanija, one bi mogle imati efekta.

„Ne u meri da ga zaustave u proizvodnji sukoba – Dodik će ići na sukob nezavisno od toga, nego u smislu znatnog umanjivanja njegovog kapaciteta za sukob“.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.