Komšić: Slavljenje 9. januara ne može se posmatrati izvan konteksta genocida 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Novo najavljeno militarističko proslavljanje 9. januara, neustavnog Dana Republike Srpske, samo je još jedan dokaz koliko su zapravo iluzorne i štetne priče o tome kako se predsednik RS Milorad Dodik promenio, izjavio je za Fenu član Predsedništva BiH Željko Komšić.

Komšić ističe da „nema nikakve promene u toj politici koja je 9. januara 1992. otpočela sa udarom na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine kao i sa definisanjem ciljeva od kojih se većina pokušala izvesti tokom genocidne operacije istrebljenja Bošnjaka i Hrvata sa tog dela Bosne i Hercegovine u periodu 1992 – 1995, a uz podršku Beograda i institucija Republike Srbije“.

Obeležavanje 9. januara, navodi, ne može se posmatrati izvan tog konteksta, jer drugi kontekst ne postoji.

Po njegovim rečima, ove godine je Dodik izabrao mesto u blizinu administrativne entitetske linije u Sarajevu, želeći da pokaže kako mu niko ništa ne može, izazvati po mogućnosti bilo kakav incident, ali i poručiti stanovnicima Istočnog Sarajeva da nemaju šta tražiti u Sarajevu nego da „treba da slave zločin i zločince koji su upravo to Sarajevo ubijali“.

Onda će Dodik i svita otići, dodaje, a ljudi iz istočnog Sarajeva će 10. januara otići na posao u Sarajevo sa nadom da ih niko ništa neće pitati o 9. januaru“.

Upitan da li će, kako je najavio, pokrenuti inicijativu za ocenu ustavnosti novog zakona RS o državnoj imovini, te šta je u stvari Dodikov cilj kada je u pitanju državna imovina, Komšić kaže da je njegov pravni tim počeo sa izradom zahteva za ocenom ustavnosti, mada pomenuti zakon još nije stupio na snagu jer nije objavljen u Službenom glasniku RS.

Posebna je priča zašto ga Dodik još nije objavio.

Komentarišući dosadašnji tok procesa formiranja vlasti na državnom nivou, posebno imajući u vidu da je jedini član Predsedništva BiH koji je glasao protiv Borjane Krišto kao nove predsedavajuće, Komšić je rekao da je nova politička koalicija na državnom nivou naročito isticala da je utemeljena na programu i na programskim principima.

„To su isticali kao jednu vrlinu, tvrdeći da nikada do sada državna vlast nije napravljena na osnovu programa, da se radi o presedanu koji zaslužuje to da se o njemu govori samo biranim rečima.

Međutim, onog trenutka kada sam od mandatarke zatražio, između ostalog, da Predsedništvu BiH predstavi program, usledila je brutalna politička i medijska paljba, te izvikivanje kritika, kako se zaboga usuđujemo pitati za nekakav program i tome slično. Toliko o programima!“, kaže on.

Ono što je vidljivo, kaže, jeste to da se u novoj političkoj koaliciji zna ko je gazda, a “ko kosi a ko vodu nosi”.

„Gazde su vidljivo Dodik i Čović, a Osmorka vođena golom željom za vlašću i pritiskom Amerikanca spremno ispunjava naloge “gazda”. Ukoliko ih samo neko upita zbog čega nisu ničim uslovili formiranje vlasti, a posebno kada Dodik i Čović imaju svoje uslove i ciljeve od kojih ne odustaju, onda ponovo taj ko pita trpi uvrede, dociranja, optužbe“.

Zabrinjavajuće je, ističe, da iz Osmorke već otvoreno poručuju kako ne mogu zaustaviti Dodika, pa čak i otvoreno sugerišu građanima da zatvore oči pred Dodikovim nasrtajima na državu, kako bi bilo bolje.

Komentarišući medijske izveštaje da bi visoki predstavnik Kristijan Šmit mogao intervenisati u procesu formiranja vlasti na federalnom nivou, Komšić kaže da je dosadašnje ponašanje Šmita upućuje da je on vrlo sklon “nepromišljenim egzibicijama” bez da je svestan svih posledica svog delovanja.

Kada je reč o novom nametanju, Komšić kaže da je samo pitanje koji će model nametanja Šmit iskoristiti „kako bi pomoću novih pravila Osmorci osigurao vlast u FBiH, zajedno sa HDZ-om“.

„Time će ujedno i priznati da onim prvim nametanjem ništa nije deblokirao, nego samo izašao u susret HDZ-u, kao što će sada verovanto izaći u susret Osmorki. Međutim, lako bi se moglo desiti da, opet, ni to ne bude dovoljno“.

Komišić kaže da se ne može oteti utisku da se u BiH razvija ista situacija kao i u Crnoj Gori.

„Po potpuno istom šablonu. Čak su i kreatori šablona isti, metode su iste, a posledice će biti katastrofalne. Ako bi me pitali ko su ti “kreatori”, odgovoriću vam da samo pogledate ka Beogradu i ko to od stranih diplomata u Vučiću i Otvorenom Balkanu vidi faktor stabilnosti na, kako ga sada zovu, Zapadnom Balkanu“.

“Kreatori”, dodaje, su „šefovi tih diplomata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari