Komšić: Vučić ne može spasiti Dodika sankcija 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je, komentarišući sinoćni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika u Beogradu, ocenio da Vučić ne može spasiti Dodika sankcija jer o njima ne odlučuje niti ih može zaustaviti, objavio je portal Slobodna Bosna.

“Dodika ne može spasiti Vučić, bez obzira koliko se on protivio uvođenju sankcija, jer o sankcijama koje se najavljuju ne odlučuje on, niti ih ukoliko se s njima krene, može zaustaviti“, rekao je Komšić.

Po njegovoj oceni, „jedino što Dodika i njegov plan razgradnje države spašava jeste usvajanje anticivilizacijskih zahteva“ Hrvatske demokratske zajednice BiH za izmene izbornog zakona.

Te izmene, kako tvdi Komšić, „ne znače ništa drugo nego ubijanje ne samo evropske, nego još bitnije od toga, i NATO perspektive BiH, i bacanje pod noge usvojenog Programa reformi, pri čemu Rusija može zadovoljno trljati ruke, a time bi dodatno ojačala i Dodikova separatistička politika”.

Komšić naglašava da to vodi u sigurnu dezintegraciju države, što, po njegovoj oceni, „i jeste cilj Dodikove politike”.

“Nešto poput toga vodi u sigurnu dezintegraciju države Bosne i Hercegovine. Dodikov ekstremizam i nasilje upravo je rezultat onog etničko-totalitarnog sistema koji Čović hoće da ‘podeblja’. Budu li se politički procesi u BiH odvijali u tome pravcu to će značiti nagradu za svaki oblik destruktivnog političkog delovanja. Svi oni koji jesu za državu Bosnu i Hercegovinu, vjerujem da su toga i svjesni“, rekao je Komšić.

Predsedavajući Predsedništva BiH kaže da će od toga kako će se „svi zajedno prema tome postaviti, zavisi i budućnost BiH“.

„A ona će biti baš onakva kakvu smo zaslužili”, zaključio je Komšić.

Predsednik srbije Aleksandar Vučić poručio je u subotu uveče da će se Srbija „apsolutno suprotstaviti sankcijama protiv bilo koga u Republici Srpskoj“ i neće se ponašati u skladu sa bilo kakvim sankcijama koje neko donosi.

Vučić je posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom naglasi da je stav Srbije „veoma čvrst, jasan i nedvosmislen“.

„Molimo ih sve da razgovaramo, da rešavamo probleme dijalogom – postoji dobra volja svih nas da se problemi rešavaju razgovorom, a sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i domino efekta koji ništa dobro nikome neće doneti“, ocenio je Vučić.

On je ocenio i da je Dodik nedvosmisleno rekao kako ne postoji nikakav hir da Republika Srpska pravi probleme bilo gde i bilo kome, već da su njihovi skorašnji potezi reakcija na to da se pravo na korišćenje šuma i poljoprivrednog zemljišta Republici Srpskoj oduzima suprotno Dejtonskom sporazumu.

„Nisam spreman da za Republiku Srpsku žrtvujem mir, ali sam spreman da žrtvujem sebe za Republiku Srpsku, poručio je posle sastanka Dodik i ocenio da se Republika Srpska razvlašćuje upornom silom međunarodnog faktora.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Komšić: Vučić ne može spasiti Dodika sankcija”

  1. Meni je iznad svega postao interesantan stav velike britanije, U svojoj divnoj knjizi JUTRA SA LEUTARA, Jovan Dučić negativno opisuje ENGLEZE i izgleda da je stvarno tako.. Taj deo V.Britanije se drži politike osnivača njihove konzrvativne stranke i konstantno podržava istorijske iluzije i gubitnike tipa austrougarske, turske, albanije itd. Zaista jedan nazadni element u sopstvenoj državi koji bi i na evropskoj ali i na svetskoj sceni da i dalje gasi svetlo čekićem. WHA HAE !!!

  2. Zašto toliko priče, kad smo i pored silnog uvijanja i zavijanja shvatili još na početku izjave šta je pisac hteo da kaže: Ako Hrvatima dozvolite da izaberu svog pravog predstavnika u Predsedništvo BiH i bošnjačka strana ne bude imala 2 predstavnika u tom tročlanom telu, majorizacije bošnjaka neće više biti moguća i Bosna kakvu su oni zamislili će propasti. NATO pomagaj, ne daj me, Rusi dolaze, samo što nisu !!!

  3. AV i Dodik sprovode Šešeljevu i Karadjićevu politiku ujedinjenja svih Srba. Jedan igra ulogu dobrog, a drugi lošeg policajca,

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.