Konjević: Abazović krupno politički pogrešio potpisivanjem Temeljnog ugovora 1Foto: Vlada CG/sa jednog od ranijih susreta Abazovića i Porfirija

Potpredsednik Vlade Crne Gore i lider SDP Raško Konjević ocenio je večeras, kometarišući potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, da je premiejr Dritan Abazović „krupno politički pogrešio“, zbog čega očekuje da će Skupština 19. avgusta izglasati nepoverenje Vladi, a kao najrealnije rešenje vidi raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Konjević je u emisiji Intervju na TVCG rekao kako nije znao da će danas doći do potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC i da ni sinoćno gostovanje ministra pravde Marka Kovača na Javnom servisu nije ukazivalo da će se to jutros desiti.

On je rekao kako ima utisak da ni premijer Dritan Abazović nije znao da će jutros biti potpisan Ugovor sa SPC, navodeći da Vlada nije raspravljala o datumu potpisivanja tog dokumenta.

„Način na koji je odabrao da potpiše takav dokument jasno govori o kvalitetu i sadržini dokumenta“, rekao je Konjević.

Premijeru je, kako tvrdi Konjević, i iz Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU) jasno ukazano na sve manjkavosti Temeljnog ugovora, ali Abazović „nije našao za shodno da javnost i članove Vlade obavesti o onome što mu je uputila CANU“.

„Abazović je imao političku obavezu da to uradi, to je preuzeto još pre. Nažalost, on je na toj obavezi istrajao i krupno politički pogrešio“, rekao je Konjević.

Komentarišući medijske navode da je šef granične policije podneo ostavku jer je patrijarh Porfirije u Crnu Goru ušao bez kontrole i evidencije, Konjević je ocenio da je u pitanju pogrešan proces koji je vođen.

„Ponižavajuće je da vi kao premijer pre dva dana ne znate datum, da je datum utvrđivala SPC, kao što je utvrđivala sadržinu ugovora, ali bi te medijske navode trebalo proveriti“, rekao je Konjević.

On smatra da je Crna Gora propustila šansu na evropskom putu koja joj se otvorila.

Do 31. avgusta, rekao je Konjević trebalo je da Vlada izglasa Sudski savet, sudije Ustavnog suda i Veće državnih tužilaca (VDT).

On je naglasio kako je upravo Abazović govorio o inkluzivnoj vladi koja bi deblokirala proces evrointegracija

Konjević tvrdi da je Vlada, zapravo, formirana iz dva razloga.

„Prvi je deblokada evropskog procesa, a drugi je bio da se stvori povoljniji investicioni ambijent. Umesto da se posvetimo tim ciljevima, Abazović se fokusirao na Temeljni ugovor sa SPC“, rekao je Konjević.

Crnogorski premijer Dritan Abazović i patrijarh srpski Porfirije potpisali su danas pre podne Temeljni ugovor sa SPC, što je izazvalo podeljene reakcije u Crnoj Gori.

„Ako 19. avgusta ne dođe do izglasavanja nepoverenja vladi, 20. avusta će premijer dobiti moje pismo da on za mene više nije predsednik vlade i da treba da pokrene proceduru razrešenja“, rekao je Konjević.

On smatra da se ni izbori ne isključuju kao opcija, a da je inicijativa koju su podneli uvod u izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.