Kovačevski veoma razočaran što je Bugarska centar u Bitolju nazvala po Vanču Mihajlovu 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je mnogo razočaran što je susedna Bugarska odlučila da bugarski kulturni centar u Bitolju nazove po Vanču Mihajlovu, nacističkom i fašističkom saradniku.

Kovačevski je u parlamentu Severne Makdonije rekao da je sasvim u redu da svaka susedna država koja ima građane koji se samoopredeljuju ovde otvori kulturni centar, ali da u isto vreme nije zadovoljan, da se ne slaže i da je veoma razočaran što je susedna Bugarska odlučila da centar u Bitolju nazove po Vanču Mihajlovu.

„Kako se osećam? Nimalo dobro. Bio sam veoma uznemiren kada sam video bugarske zvaničnike, zajedno sa makedonskim građanima pre svega iz Bitolja, kako otvaraju centar sa ovim imenom, sa slikama i figurama ovog lika“, rekao je Kovačevski na sednici za poslanička pitanja, u odgovoru na pitanje poslanice opozicionog VMRO DPMNE.

Otvaranje Kulturnog centra makedonskih Bugara „Vančo Mihajlov“ polovinom aprila u Bitolju pristivala je bugarska delegacija na čelu se premijerom Kirilom Perkovim i potpredsednicom države Ilijanom Jotovom.

Kovačevski je istakao da je za njega i za ogromnu većinu građana njegove zemlje Vančo Mihajlov lik koji se vezuje za direktnu saradnju sa nacističkim i fašističkim režimom, izrazito negativan lik, koji je napravio veliku štetu makedonskom narodu.

„To je čovek koji je učestvovao u likvidaciji i uništenju makedonskih revolucionara. Bio je saučesnik režima koji je (za vreme Drugog svetskog rata) deportovao sve makedonske Jevreje u logore smrti. To je ogroman, užasan, neoprostiv zločin“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Kovačevski je istakao da se njegov lični stav i odnos njegove stranke SDSM prema negativnom liku i delu Vanča Mihajlova nije promenio, ali i da opozicioni VMRO DPMNE od svojih početaka (devedestih godina prošog veka) naslednik Vanča Mihajlova.

„To je sramno i nedopustivo. Isto kao što su vaši članovi bili na otvaranju u Bitolju, predvođeni gradonačelnikom iz VMRO DPMNE“, rekao je premijer Severne Makedonije i lider SDSM Dimitar Kovačevski.

Dodao je da planira da direktno obavesti kolegu Petkova da, kao vlada, tokom ove godine nameravamo da otvorimo novi kulturni centar Severne Makedonije u Blagoevgradu. Kultuenii centri dve zemlje odranije postoje u Skoplju i Sofiji.

Bugarski kulturni centar u Bitolju je otvorila nevladina organizacija Bugara u Severnoj Makedoniji „Vančo Mihajov“, koja je registrovana 2019. godine. Otvaranje tog centra je izazvalo oštre reakcije makedonskih građana i istoričara.

Ivan Mahajlov Vančo bio je jedan od vođa revolucionarne organizacije VMRO između dva svetska rata, koja je bila poznata po brojnim međusobnim obračunima i atentatima. Učestvovao je u organizaciji atentata na jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića u Marselju je 1934.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.