Krivokapić: Ko nije zadovoljan radom Vlade neka postavi pitanje poverenja 1Vlada Crne Gore Foto EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Ukoliko neko iz parlamentarne većine nije zadovoljan postojećim modelom Vlade, može kroz jasno propisanu proceduru inicirati izglasavanje nepoverenja Vladi, saopšteno je iz Kabineta predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića.

„Dakle, ako bilo koji politički subjekt želi da smeni ovu Vladu, taj proces može privesti kraju, uz pomoć opozicije, nezavisno od toga sta želi ili ne želi predsednik Vlade. Istovremeno, ukoliko neka partija smatra da je došlo vrijeme da se testira ekspertski model Vlade, koji je jedno vreme imao apsolutnu podršku, a kasnije je bivao osporavan i od dela parlamentarne većine, onda je i to jedna od opcija koja nas vodi ka izborima ili nekom moguće drugačijem konceptu Vlade, koga bi podržao 41 poslanik parlamentarne većine“, navodi se u saopštenju.

Kako ističu, svaki drugi aranžman u kome bi asistirale „snage poraženog režima, uz elemente političke korupcije“ vodi ka prekrajanju izborne volje građana, jasno iskazane 30. avgusta 2020. godine.

Abazović: Ni sekunda se ne dvoumim da se proveri ima li Vlada podršku parlamenta

„Ne bežim od nikakve demokratske promene. Ako mene neko pita da li mislite da bi bilo dobro da se ljudi konačno izjasne, ja mislim da bi. To bi bilo veliko rasterećenje za Vladu. Ima većinu, nastavljamo dalje do 2024. mandat, nema većinu nešto drugo, izbori“, izjavio je potredsednik Vlade Dritan Abazović.

Kako je saopštio, ove nedelje je imao neformalne sastanke sa liderima parlamentarne većine.

„U komunikaciji smo, nadam se da ćemo naći najbolja rešenja. I dalje vjerujem, optimista sam da se ta rešenja mogu naći na zadovoljstvo svih građana“, rekao je Abazović novinarima u Ulcinju.

DF pozvao Krivokapića da postavi pitanje poverenja Vladi ili da podnese ostavku

Iz Demokratskog fronta, pak, saopšt pozvali su premijera Zdravka Krivokapića da postavi pitanje poverenja Vladi u Skupštini, ili da, kako su naveli, podnese ostavku.

Iz tog političkog saveza su saopštili da pozdravljaju izjavu vicepremijera Dritana Abazovića da bi trebalo proveriti da li Vlada ima podršku u Skupštini Crne Gore.

Abazović je, podsećaju iz DF-a, saopštio i da ne bi bilo normalno da Vlada radi bez te podrške i da to treba raščistiti.

Ništa od rekonstrukcije Vlade

Premijer Krivokapić je seprembra posle krize izavane nakon nemira u Cetinju povodom ustoličenja mitropolita Joanikija pristao na rekonstrukciju Vlade i više resora, ali pod određenim uslovima od kojih je jedan da on bira ministre.

Rekonstrukciju Vlade tražili su vladajući prosrpski Demokratski front (DF) i Demokratska Crna Gora, dok se tome protivi Građanski pokret URA Dritana Abazovića, koji insistira na ekspertskoj vladi.

Demokratski front i Demokrate su 16 . septembra objavili da su postigli dogovor o neophodnosti rekonstrukcije Vlade Crne Gore na način da, umesto dosadašnjih 12, ima 18 ministarstava i tri potpredsednika, s tim što bi potpredsednici ujedno mogli da budu i resorni ministri.

Specifičnost višemesečne krize jeste da su radom vlade nezadovoljni koalicioni partneri vladajuće većine.