Mađarski general preuzeo komandu nad EUFOR u BiH 1foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Na svečanoj ceremoniji u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva danas je izvršena primopredaja dužnosti nad komandom EUFOR, a komandu nad snagama EU u BiH preuzeo je mađarski general major Laslo Stic od austrijskog general-majora Helmuta Habermajera.

Ceremoniji su prisustvovali brojni domaći i međunarodni zvaničnici, među kojima su bili i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Novi komandant EUFOR u BiH obavljao je različite vojne dužnosti u mađarskoj vojsci, uključujući i službu u Glavnom štabu Vojske Mađarske tokom 1999. godine.

Stic je bio u zajedničkom operativnom centru NATO štaba na Kosovu od 2003. do 2006. godinne, a potom je radio u Ministarstvu odbrane Mađarske.

U jednom od ranijih obraćanja medijima, Stic je istakao da će EUFOR u BiH delovati jedino ako domaća policija ne bude mogla da obezbedi mir.

Istakao je potrebu za nepristrasnim vojnim snagama u BiH, spremnim da deluju ako situacija eskalira, dodavši da je najvažnije očuvati mir i stabilnost u regiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari