Magazinović: Ne želimo da kupujemo vreme za Dodika 1Foto. Twitter Saša Magazinović

Milorad Dodik ima taj „ruski mentalitet, ruski čip“, razumije samo jezik sile. Sve što je lijepo obraćanje, poziv za dijalogom on doživljava kao nečiju slabost i onda nastavlja još žešće, kaže za Danas Saša Magazinović, zastupnik SDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

„Sazrela je svijest da je to čovjek sa kojim se ne može razgovarati na način ‘ajmo sjesti kao ljudi, porazgovarati argumentima’ nego jednostavno, on je čovjek koji osjeti samo ono što i on drugima daje a to je sila“, dodaje Magazinović, komentarišući poteze lidera SNSD.

Dodaje da nema nikakve dileme te da ovo nije samo deo Dodikove strategije već je, kako kaže, ovo „stvarno djelovanje u pravcu kojem najavljuje tako da svako čekanje zapravo njemu pomaže“.

Magazinovićeva stranka je istupila iz pregovora o Izbornom zakonu, a kako je objasnio za Danas izborni zakon u ovom trenutku je tema od tercijarnog značaja.

„Primarne teme, koje su i razlog našeg istupanja iz ovih razgovora su – deblokada institucija BiH, poništavanje odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i rad Tužilaštva u smislu procesuiranja svih onih koji atakuju na ustavno-pravno uređenje države“.

Ističe da je za njih potpuno besmisleno učestvovati u pregovorima o izbornom zakonu jer time samo „kupujemo vrijeme za Dodika i njegove nove poteze“ a istovremeno, kaže, stvaramo privid da je sve u zemlji normalno a zapravo ništa nije normalno, država je na korak od eskalacije.
„Dakle, ne pregovarati o nijednoj drugoj temi osim o normalizaciji u državi BiH – deblokada instutucija, povlačenje zaključaka NSRS i probati da se zadrži situacija mirnom kakva je trenutno ali opet, kažem, ona može eskalirati svaki dan uz ovako antiustavno ponašanje prije svega Dodika, a i Dragana Čovića, koji ga prati u tome, samo on to malo drugačije radi“.

Činjenica koja se često zaboravlja, ukazuje sagovornik Danasa, jeste da da BiH ima izborni zakon. „Dakle, nismo sada na livadi i idemo ispočetka. Kakav je taj zakon, pa nije najbolji prije svega u smislu fer i poštenih izbora koje onemogućava odnosno omogućava niz mahinacija koje uglavnom nacional-etnički lideri obilato koriste i njihove stranke. Za nas recimo u ovom procesu nije bilo primarno pitanje izbor članova Predsedništva nego upravo ispravljanje tih segmenata zakona odnosno tih anomalija koje su uočene kroz praksu“, zaključuje Magazinović.

Nisam za novi eksperiment
-U Briselu nisam našao odgovor čiji stav, odnosno čije modele Izbornog zakona zastupa gospođa Angelina Ajhorst , da li je to stav Komisije, Evropskog Parlamenta, samog odjela kojem ona pripada, ukazuje Magazinović. Navodi da je to veliki problem jer „očigledno EU na Balkanu ne govori jednim glasom“. Oni su, kaže, puno novca potrošili na nas „da naučimo da govorimo jednim glasom unutar država, unutar regija, međutim, u ovom trenutku oni ne govore jednim glasom“. Ističe da postoje države EU koje se snažno zalažu za sankcije kao i one protiv. Magazinović naglašava da nije spreman da se „na BiH još jednom pravi eksperiment kakav ne postoji nigdje i kakav Evropljani nikad ne bi dozvolili u svojoj državi, ali je prihvatljivo da to bude na Balkanu“.

 

“Napad na ustavni poredak”
Sarajevo// Tužilaštvo BiH poziva političare iz Republike Srpske na saslušanja u predmetu „Napad na ustavni poredak“, piše portal klix.ba. Jedan od onih koji je dobio poziv je predsjednik DNS Nenad Nešić. On je kazao da će se odazvati pozivu Tužilaštva BiH da 21. decembra da izjavu po predmetu „Napad na ustavni poredak“ za koji mu je stigao poziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari