Milanović: Dodik je hrvatski sagovornik i ne treba mu uvoditi sankcije 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sagovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, a lider najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović „kupuje vreme“ kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sistemu koji diskriminiše Hrvate, izjavio je danas predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

„Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju“, kazao je Milanović novinarima, prenosi Index.hr.

„On je sagovornik“, naglasio je hrvatski predsednik.

On se izrazio protiv sankcija EU kakve su Dodiku uvele SAD.

„Ako neko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Evropskom savetu“, rekao je Milanović.

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, lidera bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao „kradljivcem vremena“ koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno.

„Vreme protiče, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti“, u slučaju da ne dođe do izmene izbornog ssitema koji bi sprečio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tela BiH, upozorio je hrvatski predsjednik.

Milanović: Povući ćemo sve hrvatske vojnike u slučaju eskalacije ukrajinsko-ruske krize

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da će povući sve hrvatske vojnike u slučaju eskalacije krize na ukrajinsko-ruskoj granici.

„Mi sa tim nemamo ništa niti ćemo imati, to garantujem. Ne samo da nećemo slati vojnike, nego ćemo, ako dođe do eskalacije, povući sve hrvatske vojnike, do poslednjeg“, rekao je novinarima Milanović, vrhovni komandant oružanih snaga Hrvatske, članice NATO-a.

Upitan o situaciji na ukrajinsko-ruskoj granici, blizu koje su hrvatski vojnici razmešteni u okviru operacije NATO-a, Milanović je rekao da je reč o ozbiljnoj krizi koja „nema veze sa Ukrajinom i Rusijom, već sa dinamikom američke unutrašnje politike“.

Milanović je ocenio da Ukrajini nije mesto u NATO-u i dodao da postoje načini i modaliteti da se sačuva celovitost te države ili 99 odsto nje, i da joj se ekonomski pomogne.

Naveo je da je EU podstakla „državni udar“ 2014. godine kada je zbačen proruski predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, koga je opisao kao „muljatora koji je sedeo na tri stolice“.

Sa druge strane, hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je izjavio da će Hrvatska „reagovati jasno i odlučno radi izbegavanja bilo kakve nestabilnosti“, ali nije naveo pojedinosti.

Njegova vlada je u nekoliko navrata nudila ukrajinskim vlastima hrvatsko iskustvo mirne reintegracije Podunavlja 1998. godine, odnosno povratka u sastav Hrvatske te teritorije koja je 1990-ih bila pod kontrolom lokalnih Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.