Milanović ispratio 38. hrvatski kontigent u operaciju NATO na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je danas u Varaždinu svečanom ispraćaju vojnika 38. hrvatskog kontigenta u NATO operaciju Kfor na Kosovu.

On im je poručio da na Kosovo idu da daju „podršku nezavisnoj državi i u okviru međunarodne organizacije kojoj Hrvatska pripada“, prenela je pres služba hrvatskog predsednika.

„Podršku dati svojim kolegama, kolegama po oružju. Idete se usavršavati, raditi na sebi, znanju, sposobnostima, agilnosti, pameti iskustvu, sve ono bez čega vojnik ne može ako ga se ne stavi u priliku“, naglasio je hrvatski predsednik.

On je rekao da će hrvatski vojnici na Kosovu predstavljati Hrvatsku i njenu vojsku čiji su pripadnici među svega nekoliko vojski koje su vodile pravi rat.

„To je bilo davno, ali pod tim utiskom, pritiskom i posledicama toga, nažalost, u određenoj meri živimo i danas. U Hrvatskoj manje, u susedstvu nešto više“, ocenio je Milanović.

On je takodje rekao da svi treba da učine sve da „ne bude rata i globalnih sukoba“ i da „čovečanstvo ne otklizi u pravcu iz kojeg nema povratka“.

Događaj je, međutim, ostao u senci narušenih odnosa predsednika i ministra odbrane Marija Banožića.

Naime, hrvatski ministar je jutros organizovao odvojenu svečanost ispraćaja hrvatskih vojnika.

Milanović je u izjavi novinarima izrazio žaljenje zbog dve svečanosti rekavši da je Banožić sve organizovao „u zadnji tren, na prevaru“ i da roditelji vojnika u toj „farsi“ nisu hteli da učestvuju.

Banožić je, s druge strane, kazao da Milanović koristi vojsku za razračunavanje s hrvatskom vladom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.