Milanović ove godine učestvuje u zvaničnom programu vukovarskog stradanja 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović učestvovaće sutra na obeležavanju 30. godišnjice vukovarskog stradanja, koje uključuje i Kolonu sećanja, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

Milanović je prošle godine, u prvoj godini predsedničkog mandata, odbio da učestvuje u Koloni sećanja, kritikujući vladu premijera Andreja Plenkovića, predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), za „dvostruke kriterijume“ zbog korona mera.

On je tada ocenio Kolonu besmislenom, jer će u njoj moći da učestvovuje „samo elita“. Zbog toga je odvojeno od ostalih državnih zvaničnika položio venac i zapalio sveće kod spomen-obeležja Ovčara.

Milanović je prethodno kao premijer vlade levog centra 2013, zajedno sa tadašnjim predsednikom Ivom Josipovićem i Sabora Josipom Lekom, bio fizički sprečen da učestvuje u Koloni sećanja.

U tome su državni vrh, koji je dolazio iz Socijaldemokratske partije (SDP), fizički sprečili pripadnici tadašnjeg Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, bliskog HDZ, jer je Milanovićeva Vlada donela odluku o postavljanju dvojezičnih, ćiriličnih i latiničnih, tabli na zgradama državnih ustanova u tom gradu.

Hrvatski mediji ističu da se od dolaska na dužnost predsednika Hrvatske, Milanović pozicionirao kao svojevrsni zaštitnik interesa ratnih veterana i hrvatskih vojnika, te se približio desnom biračkom telu i udruženjima ratnih veterana. Zbog toga se ne očekuju incidenti slični onom iz 2013. godine.

U Vukovaru se sutra obeležava 30. godišnjica vukovarske tragedije, na dan kada su, posle tromesečne opsade, u taj gotovo razrušen grad ušli pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija.

Od prošle godine, taj dan se obeleževa kao Dan sećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i neradni je dan.

Centralni događaj je tradicionalna Kolona sećanja vukovarskim ulicama do pet i po kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gde državne i druge delegacije polažu vence.

Dolazak u Vukovar i učešće u Koloni sećanja najavili premijer i predsednik vladajuće HDZ Andrej Plenković, predsednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ), članovi Vlade, među kojima i potpredsednik iz reda srpske nacionalne manjine, Boris Milošević, predstavnici brojnih političkih stranaka i udruženja ratnih veterana.

Predstavnici srpskih organizacija juče su u Vukovaru položili venac u Dunav i kod spomen obeležja na mestu masovne grobnice na Ovčari, i time odali počast svim poginulima i nestalima u Vukovaru 1991.