Mileta Radovanić (URA): Pojedini funkcioner DPS-a osećaju olkašanje zbog potpisivanja Temeljnog ugovora 1Foto: Vlada CG/sa jednog od ranijih susreta Abazovića i Porfirija

Potpisivanjem Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve arhivirano je važno pitanje koje je opterećivalo crnogorsko društvo, pa su se stekli uslovi da se okrenemo ekonomskim temama, ocenio je večeras generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.

U intervjuu za RTCG on je rekao da olakšanje zbog toga osećaju i pojedini istaknuti funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS) i ocenio da možda na sednici 19. avgusta, kada se bude raspravljalo o njenoj inicijativi o izglasavanje nepoverenja Vladi, njeni poslanici možda neće biti jedinstveni.

„Verujte da i sami istaknuti funkcioneri DPS osećaju olakašanje što je Temeljni ugovor potpisan i ne isključujem mogućnost da na sednici 19. avgusta ne bude jedinstva u poslaničkom klubu te stranke o pitanju nepoverenja Vladi“, naveo je Radovanić.

Funkcioner URA istakao je da je dobro što je pitanje Temeljnog ugovora sada arhivirano, i što je došlo vrijeme da se fokus političke javnosti usmeri prema životnim temama.

On je naglasio da je važno sprovesti reformu pravosuđa i ostvariti imenovanja koja EU traži od Crne Gore da bi se iskoristila šansa koja se ukazala na putu ka punopravnom članstvu.

Dodao je da je stvoren ambijent da se rešavaju stvari u pravosuđu, i da posebno nakon izbora Sudskog saveta treba brzo riješiti i pitanje izbora ustavnih sudija.

„Ako se svaki politički subjekt bude držao onoga što javno poručuje, onda će svima evropska agenda i obaveze koje proizilaze iz procesa evropskih integracija biti na prvom mestu, i imaćemo potrebna imenovanja“, rekao je Radovanić.

On je kazao da se međunarodna zajednica nije bavila pitanjem Temeljnog ugovora.

„U stalnoj sam komunikaciji sa predstavnicima međunarodne zajednice, to se posmatra kao unutrašnje pitanje koje je potrebno zatvoriti, kako bi se moglo ići dalje u rešavanje drugih izazova“, naveo je Radovanić.

On je izrazio nadu da će zakon o poreklu imovine, odnosno antimafijaški zakon, biti usvojen jednoglasno u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari