Milorad Dodik: Vratićemo oduzeta prava 1Beograd, 23.10.2021. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic i clan Predsednistva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik sastali su se u vili "Mir" u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

Predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio je večeras da su predstavnici vladajuće koalicije na današnjem sastanku odlučili da sutra upute predlog za održavanje posebne sednice Narodne skupštine i da se na dnevni red uvrsti informacija vezana za nadležnosti koje su prenesene na državu.

Dodik je posle sastanka rekao da nema posebnih dopuna i izmena u zaključcima, jer je sve bilo protivustavno, a naveo je da će predložiti najmanje pet zakona kojim će Republika Srpska vratiti prava koja su joj oduzeta.

„Prvi je raspolaganje vojnom imovinom, a regulisaćemo i pravosuđe“, rekao je Dodik na konferencije za novinare, prenosi RTRS. Istakao je da će se, između ostalog, razmatrati i informacija o prenosu nadležnosti.

Osnovno je da će se razmatrati informacija o prenosu nadležnosti koje se odnose na odbranu, indirektne poreze, kao i visoki sudski i tužilački savet.

„Dogovarali smo se ko će biti predlagači i ostajemo pri svemu što smo planirali ranije, a rok da se predloži normativa je šest meseci“, kazao je Dodik.

On se osvrnuo i na današnju izjavu specijalnog predstavnika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, koji je posle njihovog sastanka rekao da je Dodik spreman da razmisli o odustajanju od predlaganja zakona.

„Rekao sam mu da idemo sa tom informacijom i da ćemo dati rok od šest meseci da se to uredi kako treba“, istakao je Dodik i naglasio da je vladajuća koalicija jedinstvena.

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da će posebna sednica o prenosu nadležnosti biti održana u najskorije vreme, ukoliko sutra dođe zahtev.

Predsednik NDP Dragan Čavić istakao je da su aktivnosti koje Srpska radi oko vraćanja nadležnosti normativne, dok je predsednik SP Petar Đokić rekao da je aktivnost stranaka vladajuće koalicije o prenesenim nadležnostima isključivo u skladu sa legalnim i legitimnim pravnim propisima, a to su Dejtonski sporazum i njegov aneks vezan za Ustav BiH i Ustav Srpske.

Predsednik Narodne partije Srpske Darko Banjac izjavio je da će Narodna skupština u narednom periodu, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, povući saglasnosti koje je dala iz određenih oblasti i da bi čitav proces trebalo da bude završen do juna iduće godine.

Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kazao je da se vladajuća većina u Republici Srpskoj u vezi sa prenesenim nadležnostima demokratskim metodama bori za zaštitu ustava BiH i Srpske i naglasio da je to zalaganje za mir, a ne promocija sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.