Minisatrstvo spoljnih poslova Hrvatske žali zbog proterivanja hrvatskog diplomate 1Foto: Canva

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske izrazilo je večeras žaljenje zbog odluke Republike Srbije da prvog sekretara u ambasadi Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera proglasi personom non grata, uz ocenu da je reč o koraku prema pogoršanju međusobnih odnosa dve države.

„U potpunosti odbacujemo osnovu za proterivanje akreditovanog hrvatskog diplomate“, navelo je hrvatsko ministarstvo u pisanom odgovoru agenciji Beta povodom proterivanja hrvatskog diplomate.

Ministarstvo je ocenilo da odluka Republike Srbije „predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljoj destabilizaciji osetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vreme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od posebne važnosti za celu Evropu“. Uz to je izražena zabrinutost što, kako su naveli, proterivanje hrvatskog diplomate predstavlja dodatni pritisak na zaposlene u hrvatskoj ambasadi u Beogradu, koji se posebno manifestuje u predizborno vreme u Republici Srbiji.

„S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vreme realizovala drastičnom odlukom o proterivanju diplomate“, istaklo je hrvatsko ministarstvo.

Dodaje se da ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske zadržava pravo da odgovori na taj potez „u vreme i na način koji odabere”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari