Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske za personu non grata 1Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proglasilo je Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za persona non grata.

Ministarstvo spoljnih poslova  Srbije proglasilo je Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za persona non grata.

Kako piše u obrazloženju, objavljenog na sajtu MSP 20. novembra, Ministarstvo je donelo tu odluku u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose.

„Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću“, piše u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, dodaje se, žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog poverenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti“, zaključuje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari