Može li HDZ prihvatiti predlog sarajevskih stranaka o reduciranju Doma naroda? 1Foto: H. M./Klix.ba

Pred novu rundu pregovora o ograničenim ustavnim i izbornim reformama u Bosni i Hercegovini koja se očekuje naredne nedelje, uz posredovanje izaslanika Sjedinjenih Država i Evropske unije Metju Palmera i Angeline Ajhorst, pitanje smanjenja ovlašćenja Doma naroda Federacije ponovo je u centru pažnje.

Stranke okupljene u Hrvatskom narodnom saboru (HNS), na čelu sa HDZ, ponudile su tekst predloga izmena Ustava i Izbornog zakona.

Pitanje koje se nameće jeste može li HDZ prihvatiti predloge sarajevskih stranaka o ukidanju Doma naroda jer u suprotnom, postoji mogućnost, kako se ukazuje da opet dođe do kraha pregovora.

Oni su jasno poručili da nisu za redukciju uloge Doma naroda te i dalje insistiraju na svojim zahtevima, a to je tzv. legitimno predstavljanje u Predsedništvu BiH i u Domu naroda. U javnosti su iznete ocene da HNS-ov predlog nije u skladu sa presudama Evropskog suda, budući da i dalje insistiraju na etničkim prefiksima, piše klix.ba.

Ali jasno je, ukazuju, da je cilj HNS-a bio da pošalje poruku jedinstva, te da kroz konkretan predlog pokaže da jasno zna šta hoće u pregovorima, kako bi pozicija HDZ-a i Dragana Čovića bila što jača.

Kako piše agencija Patria, odnosi su takvi da HDZ BiH traži sve, a da druga strana – probosanske stranke – ne smeju preći crvene linije koje su u ovom momentu postavljene na domovima naroda.

Predlozi za reduciranje po uzoru na Veće naroda entiteta Republika Srpska dolaze iz više stranaka iz Federacije BiH. SDP BiH je ostao principijelan i neće ići na pregovore, jer smatraju da su okolnosti u BiH još uvek iste kao i pre nekoliko meseci (blokada institucija BiH i separatistička politika Milorada Dodika još traje).

Nermin Nikšić, predsednik SDP-a kazao je početkom oktobra prošle godine nakon sastanka s Palmerom  da je “jednako važno, ako ne i važnije pitanje nadležnosti Domova naroda”. Kako je naveo, “po nama domovi naroda treba da odlučuju samo o pitanjima vitalnog nacionalnog interesa.

Pri tome, spisak tih pitanja zbog naše istorije može biti i širi od onih koji su prepoznati i prihvaćeni u demokratskom svetu”, naglasio je Nikšić.

I predsednik DF-a Željko Komšić više puta je jasno ukazao na to kako je za rešenje koje podrazumeva smanjenje ovlašćenja Doma naroda i izbor članova Predsedništva BiH iz Parlamenta BiH, a što je bio deo rešenja iz Aprilskog paketa (indirektan izbor). Isto je istaknuto i iz SDA .

“SDA smatra da funkciju domova naroda treba faktički da svedemo isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i onda imamo šansu za uspeh”, kazao je prošle godine Bakir Izetbegović.

Kroz domove naroda kako na državnom, tako i na Federalnom nivou vrše se ucene, blokade i stvaranje krize u državi, to su nepobitne činjenice i opasnosti koje BiH mogu uvesti u još veću krizu, ukazuje sarajevska agencija.
“Upravo strana koja ni milimetar ne odustaje od ultimativnog pristupa ‘sve ili ništa’, poziciju ovlašćenja domova naroda zloupotrebljava već dve decenije kroz domove naroda, i sve to sprovode politike HDZ-a i SNSD Milorada Dodika. Tehnička Vlada FBiH i popunjavanje Veća Ustavnog suda FBiH direktne su posledice blokada HDZ-a”, ukazuju.

Problem je isključivo odredba koja kaže da većina klubova bilo kojeg naroda može bilo koje drugo pitanje proglasiti vitalnim interesom i onda tu dolazi u područje zloupotrebe.

Ukoliko se zaista želi poraditi na reformi izbornog zakonodavstva onda je potrebno eliminisati, smatraju, tu mogućnost i takođe svesti Domove naroda da se bave pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa (obrazovanje, vjeroispovest, jezik, negovanje kulture, tradicije i kulturno nasleđe.

Probosanske stranke smatraju da način izbora delegata u Dom naroda treba regulisati na isti način kao i u Domu naroda PS BiH i Veću naroda RS, tj. delegati bi se birali u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a ne u skupštinama kantona.
Suština predloga jeste u tome da bi HDZ putem indirektnog izbora imao veliku šansu da uđe u Predsedništvu; istovremeno zahvaljujući modelu Aprilskog paketa ne bi se izneverile presude iz Strazbura.

Ali HDZ bi izgubio najveći deo svoje moći u domovima naroda, prvenstveno u Domu naroda FBiH, gde je upravo i koncentrisao svoju političku snag

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.