Muškarac koji je "zaradio" optužnicu zbog jugoslovenske zastave: „Sledeće godine ću je okačiti ponovo" 1Foto: Shutterstock/Cafe Racer

Četrdesetsedmogodišnji Velimir Meničanin iz Jakšića kod Požege prekršajno je prijavljen kada je 29. novembra, na dan kada se obeležavao Dan Republike SFRJ, na svojoj kući okačio jugoslovensku zastavu bivše države.

Komšije su ga prijavile, a potom je usledila intervencija policije koja je završena prekršajnom prijavom zbog „vređanja moralnih osećanja građana”.

„Nisam hteo ništa da dokazujem niti da šaljem bilo kome poruku sa tom zastavom, to je bilo zbog mene jer poštujem zemlju u kojoj sam rođen i odrastao. Ta država me je učinila osobom kakva jesam i ne mogu da pobegnem od svoje prošlost. Zbog toga poštujem tu državu, šta god da jeste – možda nekome nije uspelo, ali meni jeste“, rekao je Meničanin za Plusportal.

On tvrdi da između njega i njegovih komšija nikada nije bilo spora i dodaje da ne zna šta ih je navelo da ga prijave.

„Od kada sam ovde, a prošlo je 20 godina, trpim ustaške simbole – kačenje ustaških zastava. Ja sam protiv toga. Ustaše me lično vređaju – kažem otvoreno – ali trpim i ćutim. I oni su ljudi, naravno, pa neka vise ako imaju tu potrebu, ali ja to ne volim da gledam i ne gledam, pa ne može da me zameri“, rekao je Meničanin, dodajući da ne zna zašto je neko došao i pogledao njegovu zastavu i zbog toga se uvredio.

Kada su stigli novinari Plusportala, Velimir Meničanin i njegova supruga su se iznenađeno nasmejali i prokomentarisali da je cela situacija zapravo smešna jer on nije stavio zastavu na tuđu kuću već na svoju ruku, a ne zna kome je to moglo smetati.

Takođe, naveo je da su smatrali da su svi susedi u dobrim međuljudskim odnosima, pa nema potrebe za ovakvim sukobima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Konačno, Meničanin smatra da tu nema međunarodnog skandala jer, kako kaže, nije postavio ni srpsku ni bosansku, već jugoslovensku.

„Ne bi trebalo da postoji neka nacionalna netrpeljivost, samo moralna pitanja… Zato što je neko ustaša ili nešto treće. U suštini, takva stvar može da smeta samo domaćim ratnim izdajnicima i zločincima. Ako meni ne smetaju njihove zastave, ni njima ne treba da smeta moja. Sledeće godine ću ponovo okačiti zastavu kao ove godine ujutru, pa uveče skinuti, ali ovaj put ću je staviti u dvorište pa više niko neće biti ‘moralno uvređen’. I ja ću od sada prijavljivati i ljude koji kače ustaške zastave jer verujem da me je neko od njih prijavio. Ako budemo toliko pokvareni, bićemo“, rekao je.

U policiji kažu da je Meničaninu privremeno oduzeta zastava, za šta je dobio potvrdu, ali još ne znaju kada će mu biti vraćena, piše Plusportal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.