Na šta treba da motrite kada odete na plažu u Hrvatskoj: U mestima gde fali obezbeđenja, lopovi "trljaju ruke" 1Foto: Shutterstock/Izabela23

Utvrđeno je da su u velikom broju slučajeva izvršioci organizovani – planiraju da odaberu objekte sa nedostatkom mera obezbeđenja.

Turisti u Hrvatskoj uglavnom ne moraju previše brinuti o sigurnosti, osim možda kada su u pitanju njihovi bicikli.

Težeg kriminala manje-više nema, ali postoji mogućnost da se vrate kući bez omiljene rekreacije, barem kada je Istra u pitanju.

Samo tamo, naime, u glavnoj sezoni, oko 150 bicikala vrednih čak 1,9 miliona kuna „ukrči se“, uglavnom na području Pule, Umaga, Poreča, Labina i Pazina, odnosno mesta gde je većina turističke kompanije su koncentrisane, a samim tim i većina posetilaca.

Prema podacima koje su službenice PU istarske Sanja Delač Fabris i Alica Rosić Jakupović prikupile i objavile u časopisu Policija i sigurnost, u sezoni 2020. godine ukradeno je 149 bicikala, uključujući 13 električnih, zbog čega je Policijska uprava izabrao upravo taj problem.

„Uočili smo da tokom letnjih meseci dolazi do porasta pojedinih oblika turističkog kriminala, konkretno krađe bicikala, kao i da se sve više kradu električni bicikli i povećava materijalna šteta, što stvara osećaj nesigurnosti kod povređenih turista. Osim toga, vraćajući se kući vraćaju se sa negativnim iskustvom na letovanju, što svakako može uticati na to da li će i sledeće godine izabrati Istru za destinaciju za odmor“, objasnio je Alen Klabot, načelnik PU Istre, za Jutarnji list.

Nedostaju mere

Zbog toga je policija odlučila da problemu pristupi planski – pojačala je saradnju sa turističkim kompanijama i preventivno angažovanje zaposlenih, počela je da svakodnevno obilazi kampove i turistička naselja, ali i edukuje goste kako da se zaštite od krađe.

Od ukupno 93, obišli su 24 kampa u lancu velikih turističkih kuća kao što su Valamar, Maistra, Plava i Zelena laguna i Arena Hospitaliti, stupili u kontakt sa direktorima i šefovima recepcija, razgovarali sa rukovodiocima obezbeđenja, kao i angažovane firme za obezbeđenje.

Pored brojnih prednosti posećenih objekata, policija je uočila i neke slabe tačke – na primer, primećeno je da pojedini ključni radnici angažovani na poslovima obezbeđenja ne znaju strane jezike ili su dovoljno obrazovani, mogli bi da budu malo bolje upoznati sa propisima, ulaze u kampove sa mora uglavnom su nezaštićeni, a većini nedostaje video nadzor.

Zatim je utvrđeno da su izvršioci u velikom broju slučajeva organizovani – sistematski biraju objekte za koje smatraju da imaju nedovoljne mere obezbeđenja, biraju skupe bicikle, a ponekad nije bilo moguće isključiti mogućnost da je krivično delo izvršeno. od samog gosta. Naime, u određenom broju slučajeva ispostavilo se da gosti prijavljuju nestanak bicikla poslednje noći ili poslednjeg dana boravka, zbog čega se sumnjalo da se ponekad radi o lažnim prijavama radi naplate štete od osiguranja, ali to nije zvanično dokazano.

Kako je Jutarnjem listu objasnila Sanja Delač Fabris, službenica Sektora kriminalističke policije, na kraju je pronađen samo manji dio ukradenih bicikala – njih između pet i 10 posto, a većina počinitelja brzo napušta Hrvatsku s ukradene robe, verovatno i pre nego što su zločini prijavljeni.

„Neki bicikli su pronađeni na teritoriji drugih policijskih uprava prilikom pretresa počinilaca koji su osumnjičeni za druga krivična dela, a neke su vlasnici prepoznali prilikom pretraživanja onlajn oglasa za prodaju bicikala. Bilo je svakakvih slučajeva, i to Važno je naglasiti da potragu za ukradenim biciklima svakako olakšavaju vlasnici koji nam dostave fotografije i druge važne podatke o biciklu, kao što su fabrički broj bicikla, broj rama ili neke druge uočljive karakteristike“, kaže Delač Fabris.

Dobri rezultati

Iz policije dodaju da je strategija uprave do sada dala dobre rezultate, a nastala je zahvaljujući stručnom radu kojim je policija analizirala stanje i dala preporuke za rad. „Naš stručni rad nastao je 2020. godine, kada je tokom turističke sezone zabeleženo 149 krađa bicikala, a prethodne 178. Prošle godine, u istom periodu, evidentirali smo 120 ovakvih krivičnih dela. Ove godine, do 3. avgusta, evidentirali smo samo 49 krađa bicikala, što govori da smo uspešni u radu“, rekla je načelnica prevencije Alica Rosić Jakupović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.