Đonlagić: Cementiranje etničkih kvota ne dolazi u obzir, Šmit blokade treba da adresira HDZ-u 1Foto: nap.ba

Mali su pomaci u kontekstu transparentnosti izbora, koji su iskomunicirani sa CIK BiH. Što se tiče političkog dela, mislim da je glas građana jednim delom uticao da se ovo sve odloži.

Ne mislim da je ovo završena priča, mislim da će početkom septembra ovo ponovo biti na stolu, ocenio je generalni sekretar Demokratske fronte Dženan Đonlagić nakon današnjeg sastanka sa liderima stranaka BiH i visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Visoki predstavnik je imao povišen ton zbog situacije u FBiH u kojoj se našao Ustavni sud FBiH i nepopunjavanje istog, naveo je.

“Tu sam rekao da treba imenovati krivca, jer svi znamo da je taj predlog u ladicama predsednika FBiH Marinka Čavare koji se delom i zbog toga našao na crnoj listi. Jasan je naš stav o političkom delu, jer nikakvi etnički cenzusi ne dolaze u obzir.

Nikakvom matematikom ne možete dovesti bilo kog građanina u situaciju da nema pravo biti biran na izborima ili biti biran u skupštinama kantona u Dom naroda FBiH”, poručio je Đonlagić.

Kako kaže, nisu najavljeni novi sastanci do kraja augusta.

“Vezano za rešenja koja bi nudila cementiranje etničkih kvota, to za nas ne dolazi u obzir, ne postoji opcija da na to pristanemo. Mislim da BiH treba ići na izbore po postojećim pravilima, uz transparentnost izbornog procesa. Nigde se ne menjaju pravila tokom izbornog procesa. Neprihvatljiva su rešenja koja donose demokratiju za rezervat”, zaključio je Đonlagić.

Lider SDP-a Nermin Nikšić nakon sastanka u OHR-u kazao je: “Mogu reći da sam zadovoljan činjenicom da nećemo za sada imati odluku visokog predstavnika koja će uvesti novu diskriminaciju, sada uvodi samo zaštitu izbornog integriteta, rekao je.

Medijima se obratio i Elmedin Konaković, predsednik NIP-a, kazavši da „sve što se dešava na političkoj sceni dešava se zbog mostarskog sporazuma SDA-HDZ“.

„Sretan sam zbog jedinstvene i snažne reakcije probosanskih stranaka. HDZ crpi zahteve iz dogovora s SDA. Šmit je rekao dva tri puta i da razmišlja o cenzusu pri izboru delegata u Domu naroda FBiH. Na početku sastanka Šmit je lupao po stolu i vikao“, istakao je Konaković.

Zastupnik Naše stranke u Državnom parlamentu Predrag Kojović kaže da je eksplicitno pitao Šmita šta nakon što istekne rok koji je dao strankama i da li bi njegova odluka došla usred kampanje.

„Zamislite da opozicija osigura po šest delegata u svakom od klubova, a onda Šmit donese odluku o potrebnih osam u klubovima naroda. Šmitovo vikanje je pokazalo da u toj instituciji živi jedan čovek koji želi dobro BiH i da pruža priliku političarima BiH da se dogovore.

Nažalost naterani smo da pregovaramo s ljudima koji ne žele dogovor. Zašto bi se HDZ dogovarao s nama kada zna da će od OHR-a dobiti ono što želi“, istakao je Kojović, prenosi nap.ba.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.