NAR: Dokumentovani nepoznati radovi srpskog slikara Arsenija Teodorovića u Hrvatskoj 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Novinarska asoacijacija Rusina (NAR) saopštila je večeras da su njihove saradnice uspele da dokumentuju autorstvo prethodno nepoznatih likovnih radova u Hrvatskoj istaknutog srpskog slikara Arsenija Teodorovića (1767-1826).

Dokumentovano je Teodorovićevo autorstvo do sada nepoznatog portreta križevačkog vladike Konstantina Stanića koji se nalazi u Grkokatoličkom Sjemeništu u Zagrebu, kao i njegovo autorstvo u oslikavanju prvog ikonostasa za grkokatoličku katedralu u Križevcima u Hrvatskoj, koji je preseljen u crkvu Svetog Jurja u Stojdragi blizu Samobora, saopštio je NAR.

Arsenije Teodorović bio je jedan od najznačajnijih i najproduktivnijih slikara epohe, koji je radio na širokom prostoru tadašnjeg Habsburškog carstva, ali je sebe nazivao „novosadskim slikarom“.

Projekat su realizovale Dragojla Živanov i Milena Vrbaški.

Projekat „Likovni kosmopolitizam u galeriji portreta Križevačke eparhije-nepoznati rad Arsenija Teodorovića“ podržali su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-zajednice, Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina i Radio-televizija Vojvodine (RTV).

Ove godine se navršava 255 godina od rođenja Arsenija Teodorovića.

Više reči o ovom projektu biće na konferenciji za novinare u sredu u 12 sati, u Medija centru RTV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari