Neki poslanici u BiH ne žele da im članovi CIK-a uruče uverenja o mandatima 1Foto: parlament.ba

Centralna izborna komisija BiH (CIK) saopštila je da još nije dobila poziv za konstitutivnu sednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Iz CIK BiH su naveli da će im biti „izuzetna čast da novoizabranim poslanicima u državnom parlamentu uruče uverenja o dodeli mandata.

Konstitutivna sednica novog saziva parlamenta BiH biće održana 1. decembra, a prema pisanju pojedinih sarajevskih medija predstavnicima CIK BiH nije upućen poziv za sednicu, jer kako se ističe, pojedini novoizabrani poslanici ne žele da se rukuju i fotografišu sa članovima državne izborne komisije koju optužuju da je pod pritiskom „legalizovala izboru kradju“.

Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH je već uputio pozive poslanicima da preuzmu svoje sertifikate o dodeli mandata u stručnoj službi parlamenta da bi se, kako se ocenjuje, izbegla „svojevrsna blamaža“.

Iz CIK BIH danas je saopšteno da u skladu sa Izbornim zakonom BiH ta institucija uručuje uverenja osobama koje su dobile mandat na izborima.

„Do sada je u svim izbornim ciklusima CIK BiH bio pozivan na konstitutivne sednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojima je uručivao uverenja o dodeli mandata poslanicima“, navedeno je u saopštenju.

Iz CIK su dodali da je to „posebno značajno, jer ovlaštenja državne izborne komisije proizilaze iz ovlaštenja najvišeg zakonodavnog organa BiH, odnosno parlamentarne skupštine BiH“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.