Novinari RTV Slovenija opet u štrajku, zahtevaju autonomiju, veće plate i promene u vrhu 1Foto: rtvslo.si/Screenshot

Tri nedelje nakon prvog zahteva za promenama u vođstvu i uredničkoj politici svoje kuće novinari slovenačke javne televizije danas su opet u štrajku tražeći veće plate, autonomiju u radu i promene na vrhu.

„Zahtevamo novinarsku, institucionalnu i uredničku autonomiju, poštovanje programskih i etičkih standarda, povlačenje štetnih odluka programskog veća i socijalni dijalog“, saopštio je njihov sindikat.

Zbog štrajka trajanje informativnih emisija smanjeno je na nekoliko minuta, a za popodne je najavljeno i okupljanje novinara ispred zgrade parlamenta, prenosi HINA.

Sindikat traži da se u rešavanje problema na javnoj radioteleviziji uključi država kao osnivač javnog radiotelevizijskog servisa.

Novinari u štrajku zahtevaju ostavke direktora Andreja Graha Vatmugha, direktora programskog veća Petera Gregorčiča i dvoje urednika informativnog programa koje smatraju odgovornim za pad kvaliteta programa.

Te promene su nastupile u vreme prethodne vlade koju je vodio Janez Janša.

Kako javljaju slovenski mediji, urednička ekipa zadužena za informativni program na javnoj televiziji je zabranila je emitovanje intervjua s predsjednikom UEFA-e Aleksandrom Čeferinom.

Zabrana je usledila verovatno zbog njegovih ranijih oštrih i kritičkih izjava na račun prethodne vlade i njenog postupanja za vreme pandemije kkorona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.