Protest radnika RTV u Novom Sadu: Traže veće plate, stalne ugovore i konačan izbor direktora 1Foto: A. L./Danas

U holu nove zgrade Radio televizije Vojvodine na Mišeluku održan je danas protest tri reprezentativna sindikata ove medijske kuće, pre svega zbog loših uslova rada zaposlenih. Protest upozorenja organizovali su Samostalni sindikat, Sindikat „Nezavisnost“ i Strukovni sindikat.

Okupilo se stotinak zaposlenih, a izneto je nekoliko zahteva: povećanje plata, rešavanje statusa radnika angažovanih na ugovorima, ukidanje zabrane zapošljavanja, izbor rukovodstva javnog servisa i rešavanje drugih ekonomskih problema.

Poverenik Sindikata „Nezavisnost“ RTV Darko Šper, istakao je da radnicima RTV-a i RTS-a 1. januara nisu povećane plate za 12,5 odsto, kao ostatku javnog sektora.

„Razlozi zaokupljanje su to što su svi nezadovoljni. Sama činjenica da su protestovala tri sindikata govori dovoljno o tome. Dakle, plate nam nisu povećane, iako je čitavom javnom sektoru to učinjeno. Ministar je rekao, mi to sami treba da uredimo. Podsetiću, da je godinama unazad nama skidano 10 odsto sa plate jer smo bili javni sektor. Tužili smo i izgubili taj sudski spor sa poslodavcem. Sada se tumači isti taj zakon, ali opet na našu štetu. Tako da, neka se dozovu pameti“, rekao je Šper.

Kako dodaje, pretplata je godinama ograničena na 300 dinara, što je njima osnovni izvora prihoda. Sindikati su dali rok upravi javnog servisa od dve nedelje da reaguje, u protivnom, ponovo će organizovati protest.

Protest radnika RTV u Novom Sadu: Traže veće plate, stalne ugovore i konačan izbor direktora 2
Foto: A. L./Danas

„Oko 200 ljudi radi za minimalac, a više od stotinu je angažovano na ugovorima za privremeno-povremene poslove, iako je reč o stalnim poslovima i uprkos tome što je inspekcija naložila da ti radnici budu zaposleni. Elektroprivreda Srbije za tv pretplatu duguje RTV-u 200 miliona dinara, a RTS-u čak osam miliona evra. Mi ne možemo više kao JMU da funkcionišemo, mi nemamo više para ni za program, ni za dnevnice. Ne znam da li će to dopreti do nekog, ali situacija je bezizlazna. Bukvalno“, nastavio je Šper.

On kaže i da odgovore u vezi sa zaradama od ministra informisanja Mihaila Jovanovića nikada nisu dobili.

Radnici, kako su rekli, ne mogu da čekaju 27. maj da ministar dođe u posetu RTV-u kako bi ih čuo. Zbog toga će mu se obratiti ponovo na sindikalnom protestu ‘Nezavisnosti’ 1. maja u Beogradu.

Ovom protestu je prethodio i protest radnika u RTS-u, u glavnom gradu. Najavljeno je da će zaposleni u RTS-u stupiti u štrajk upozorenja.

„Oni su pregovarali, kao i mi, i dobili smo odgovor da sredstava nema. Mi nemamo sredstava ni za organizovanje programa, dolazite u situaciju da vam kažu da nema novca kada ga tražite za ekipu koja ide na teren“, nastavio je poverenik „Nezavisnosti“.

RTV bez direktora od jula 2021.

Na nedavno završeni konkurs za izbor generalnog direktora RTV pristiglo pet prijava. Komisija koja ocenjuje valjanost prijava, dve kandidature uputila Upravnom odboru na razmatranje i donošenje odluke, najavio je Šper.

“Pitanje imenovanja generalnog direktora mora konačno da bude rešeno jer od jula 2021. nemamo glavu kuće. To imenovanje je važno i zbog toga što bi trebalo da uslede i konkursi za druga važna mesta u kući”, rekao je poverenik.

Protest radnika RTV u Novom Sadu: Traže veće plate, stalne ugovore i konačan izbor direktora 3
Foto: A. L./Danas

Dve kandidature koje će biti razmatrane su one penzionisanog šefa Centralnog deska RTV Budimira Markovića i nekadašnjeg čelnika Opštine Kula i pokrajinskog poslanika, a trenutno službenika u Pokrajinskoj vladi Željka Dvožaka.

RTV nema imenovanog generalnog direktora od 7. jula 2021, kada je istekao mandat Miodragu Koprivici.

Nakon isteka mandata Koprivice, rukovođenje preuzima njegov zamenik Jožef Klem, kojeg je tek 5. jula 2022. godine Upravni odbor postavlja za vršioca dužnosti generalnog direktora.

Jedni protestuju, drugi organizuju koktel

Dok su tri reprezentativna sindikata RTV danas organizovala protest, Sindikat novinara Srbije je u novoj, ali staroj zgradi ove medijske kuće, organizovao koktel.

„Poštovani, pozivamo Vas na prvomajski koktel 27. aprila u 11h, u Plavoj Sali, zgrada na Mišeluku, a u 12h u sobi 303 (stara zgrada) Sutjeska 1. Dobrodošle su i kolege koji nisu članovi SINOS-a“, piše u pozivu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari