Obeležavanje 151. godišnjice rođenja Goce Delčeva u Skoplju, policija obezbeđuje skup 1Foto EFE/GEORGI LICOVSKI EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U Skoplju se obeležava 151. godišnjica rođenja revolucionara Goce Delčeva, kojeg prisvajaju i Severna Makedonija i Bugarska. a policija obezbeđuje ceremoniju u crkvi Svetog Spasa, gde je moguće ući samo uz akreditaciju, javlja RTS.

Ulica koja vodi do crkve Svetog Spasa u Skoplju, gde počiva telo Goce Delčeva,  blokirana je, a na ceremoniju povodom godišnjice rođenja ovog revolucionara može se ući samo uz akreditaciju, javljaju makedonski mediji.

Vladina delegacija, predvođena premijerom Dimitrom Kovačevskim, odala je počast Goci Delčevu, a ceremoniji je prisustvovao i predsednik Stevo Penderovski.

Povodom 151 godine od rođenja velikog revolucionara, iz Skoplja poručuju da su ideali koje je Delčev zastupao pre više od jednog veka nasleđe i vodilja politike Vlade Severne Makedonije.

TV Telma prenosi da je na kontrolnom punktu kod tvrđave Kale stotinu građana koje policija nije pustila da priđu crkvi. Na platou ispred crkve su i pripadnici VMRO-DPMNE, čiji je lider položio venac na grob Delčeva.

Pred obeležavanje godišnjice rođenja Goce Delčeva, ponovo je došlo do velike napetosti na relaciji Sofija-Skoplje, koja je eskalirala nakon što je 19. januara u Ohridu napadnut sekretar bugarskog kulturnog centra Hristijan Pendikov.

Napetost nije izostala ni danas, jer je, kako javlja Telma, oko 9:00 obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Deve Bair. MUP je saopštio da je pao sistem i da se propuštaju samo hitni slučajevi.

Mediji javljaju da je više od 100 vozila čekalo na graničnom prelazu, među kojima su bili i bugarski državljani koji su krenuli na odavanje pošte Goce Delčevu.

Saobraćaj je posle nešto više od dva sata normalizovan, ali ministar unutrašnjih poslova Bugarske Ivan Demerdžijev tvrdi da na prelazu Deve Bair ima zadržanih državljana Bugarske.

Očekujem da će makedonske vlasti ispuniti obećanje i omogućiti im da bez problema uđu u zemlju, rekao je Demerdžijev.

U bugatskoj delegaciji su i ministar zdravlja Bugarske Asen Medžidijev i zamenik ministra unutrašnjih poslova Vencislav Katinov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.