Od 1. jula u Hrvatskoj menja se način plaćanja kazni u saobraćaju 1Foto: Pixabay/Pexels

Od 1. jula građani u Hrvatskoj novčane kazne za prekršaje počinjene u saobraćaju više neće moći plaćati gotovinom na mestu prekršaja, jer Ministarstvo unutrašnjih poslova u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.

Za tu svrhu MUP Hrvatske je posredstvom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Financijske agencije, nabavilo 600 POS uređaja, koji su raspoređeni po policijskim upravama u celoj Hrvatskoj, i to policijskim patrolama, motociklistima, patrolnim čamcima, ali i na međunarodne granične prijelaze i policijskim stanicama, navodi Večernji list.

U toku je obuka policijskih službenika o korišćenju POS uređaja, a bržim, efikasnijim i transparentnijim funkcionisanjem na mestu prekršaja, odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, Ministarstvo unutrašnjih poslova ispunjava preporuke Izveštaja 5, evaulacijskog krug GRECO-a, stručnog tela Saveta Evrope za prevenciju korupcije, čime se unapređuje kontrola i nadzor postojećeg sistema plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima, a utiče i na smanjenje rizika od korupcije u policiji.

Pored toga, pomenuta izmena obuhvata i preporuke Nezavisne službe za internu reviziju MUP-a, koja je 2020. godine sprovela internu reviziju na temu „Revizija procesa zaduživanja, naplate i razduživanja potvrda o naplati novčanih kazni i brisanje sredstava od kazni“ .

Naglašavamo da policija već koristi POS uređaje za naplatu kazni na terenu, uz naplatu novčanih kazni, dok od 1. jula mogućnost plaćanja kazne u gotovini više uopšte neće postojati.

Građaninu koji putem POS uređaja plati novčanu kaznu na mestu izvršenja prekršaja biće uručeno Uverenje da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, kao i listić o izvršenoj transakciji putem POS uređaja.

Plaćanjem novčane kazne na mestu izvršenja prekršaja za prekršaj za koji je propisana kazna do 2.000,00 kuna kao novčana kazna za fizičko i odgovorno lice u pravnom licu, do 5.000,00 kuna za okrivljeno fizičko lice obrtnika i fizičkog lica koje obavlja drugu samostalnu djelatnost do 15.000,00 kuna za pravno lice i s njim izjednačena, iznos novčane kazne umanjuje se za polovicu.

U slučaju da građanin ne želi da plati novčanu kaznu na mestu izvršenja prekršaja, biće mu izdat Obavezni prekršajni nalog, a smatraće se da je novčana kazna uplaćena u celosti ako građanin kome je izdat Obavezni prekršajni nalog u roku od osam dana platiti 2/3 izrečene novčane kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.