vlada crne goreVlada Crne Gore Foto EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Vlada Crne Gore večeras je dala saglasnost za zaključenje poravnanja u postupcima za naknadu nematerijalne štete građanima čija su imena objavljena na internet stranici Vlade Crne Gore, na osnovu Odluke Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti o objavljivanju imena lica u samoizolaciji.

„Tim povodom zadužen je Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore da zaključi poravnanje sa 2.720 lica u iznosu od po 300 eura na ime naknade/satisfakcije za nematerijalnu štetu zbog povrede prava ličnosti objavljivanjem ličnih podataka“, piše u saopštenju koje prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Ranije je više stotina građana tužilo državu Crnu Goru jer je prethodna Vlada od marta do maja prošle godine objavljivala imena i adrese građana, kojima je na početku pandemije određena obavezna samoizolacija.

Uz to je pre izvesnog vremena Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore od Vlade i Ministarstva finansija tražio dozvolu i uputstva za eventualno potpisivanje poravnanja sa građanima.

Evropska komisija takođe je u jednom od izveštaja navela da je spisak svih lica koja su predmet mere samoizolacije objavljen po odluci Nacionalnog koordinacionog tela i shodno pozitivnom mišljenju Agencije za zaštitu ličnih podataka.

U julu 2020.godine, tvrdila je Evropska komisija, Ustavni sud je proglasio da se njome krši ustavno pravo na privatnost i poništio je.

Spisak su kasnije koristila privatna lica da kreiraju aplikaciju za mobilni telefon koja omogućava korisnicima da lociraju lica u samoizolaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari