"OHR želi da cementira etničke podele" 1Foto: slobodna-bosna.ba

Posao Visokog predstavnika u BiH jeste da pomogne BiH društvu i institucijama da prevaziđu teško nasleđe rata i funkcionisaju kao savremena demokratija.

Poslednjim izmenama izbornog zakona koje je u julu 2022.  predložio Visoki predstavnik u BiH se umesto evropskih demokratskih principa uvode nepoznate kategorije kao što je „etnički cenzus“ u izbornom procesu“, saopštila je platforma aktivizma i animiranja bh. dijaspore BiHUnited.

Time se i dalje cementiraju etničke podele i razlike u političkim sistemima između entiteta Federacija BiH i entiteta RS.

Suštinski, predloženim izmenama izbornog zakona Visoki predstavnik samo u entitetu FBiH zagovara sektaška rešenja koja ne postoje i ne bi bila prihvatljiva u demokratskim zemljama Evropske Unije.

Visoki predstavnik u BiH je popustio pod nacionalističkim pritiscima i time potencijalno dovodi BiH do dublje etničke segregacije kojom se stvaraju uslovi za dalje rušenje individualnih prava i sloboda građana BiH. Posebno je razočaravajuće što je Visoki predstavnik u BiH svoj predlog izmena izbornog zakona predstavio baš u momentu kada je došlo do prevazilaženja blokada koje su sprečavale BiH da uđe u NATO i EU. Izmene izbornog zakona koje je predložio Visoki predstavnik u BiH su kapitulacija Visokog predstavnika u BiH pred malom grupom nacionalista koji deluju kao produžena ruka Vladimira Putina u BiH.

BiHUnited zahteva od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da odustane od predloženih izmena Izbornog zakona jer su predložene izmene i pravno i etički neprihvatljive iz tri razloga.

 Pod jedan, nepobitno je utvrđeno da je Bosni i Hercegovini počinjen genocid i masovni zločini širokih i sistematskih razmera. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde su utvrdili da su genocid počinile vojska i policija RS-a na teritoriji RS-a, da Srbija nije učinila dovoljno da spreči genocid u BiH, i da su ratno vodstvo Republike Hrvatske, HDZ Hrvatske, HDZ BIH i tadašnje „Hrvatske Zajednice Herceg Bosna“ u udruženom zločinačkom poduhvatu radili na sistematskom uništenju ne-hrvatskog stanovništva u delovima BiH.

Izraziti žaljenje i saosećanje sa žrtvama svih ovih zločina, a zatim predložiti izmene izbornog zakona koje bi dodatno nagradile genocid i sistematsko etničko čišćenje je zaista neprihvatljiv potez jer samo dalje jača etničku segregaciju i diskriminaciju unutar BiH.

Pod dva, ako je potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma moglo biti opravdano sprečavanjem rata pa i po cenu da se istim Dejtonskim mirovnim sporazumom nagrade ratni zločini i genocid, nema opravdanja da se u BiH u 2022. uvode principi koje bi rado potpisali oni koji su osuđeni za masovne zločine jer se takvim izbornim promenama negira građanska demokratija, naročito u FBiH (da državni nivo BiH i ne spominjemo).

Neprihvatljivo je da principi građanske demokratije vrede u evropskim zemljama, a da istovremeno Visoki predstavnik predlaže izmene izbornog zakona kojima se u 2022. u BiH cementiraju etničke podele.

Pod tri, predloženim izmjenama izbornog zakona Visoki predstavnik u BiH efektivno anulira mnogobrojne presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura kao što su one u predmetima Sejdić i Finci, Azra Zornić i drugi.

U svim ovim presudama je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je etnička diskriminacija koja je ugrađena u Dejtonski mirovni sporazum suprotna Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Ukoliko bi zaživile izmene izbornog zakona koje predlaže Visoki predstavnik u BiH, veliki broj BiH građana koji se ne izašnjavaju kao pripadnici tri konstitutivna naroda bi još jednom bili obeleženi kao građani bez jednakih prava sa samo formalnim, ali ne i stvarnim biračkim pravom i uticajem na izborne procese.

Kao jedna od globalnih mreža BiH dijasporeBiHUnited zahteva od nemačkog parlamenta i Vlade da zaustave Visokog predstavnika u BiH gospodina Šmit-a od narušavanja evropskih i demokratskih principa u BiH putem predloženih izmena izbornog zakona. Kroz umrežavanje i edukaciju pojedinaca i organizacija BiH dijaspore, BiHUnited će nastaviti da se zalaže za demokratsku, mirnu, jedinstvenu i nedeljivu Bosnu i Hercegovinu – upravo za sistem kakav mnogi članovi naše dijaspore uživaju širom sveta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.