Opozicija iz RS bez dogovora sa SDP-om o izboru dva srpska delegata u Dom naroda BiH 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Vršilac dužnosti predsednia Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević izjavio je danas u Sarajevu da na sastanku opozicionih stranaka iz Republike Srpske sa rukovodstvom Socijaldemokratske partije (SDP) nije postignut dogovor o izboru dva srpska delegata u Dom naroda u Narodnoj skupštini RS.

SDP je u ime Pokreta za državu, koalicije u parlamentu RS koja ima pet poslanika, pozvao opozicione stranke iz RS, SDS, Partiju demokratskog progresa (PDP) i Pokret za pravdu i red na razgovor da bi pokušali postići dogovor o glasanju na sednici Narodne skupštine RS o delegatima u Klubu Srba u Domu naroda BiH.

Miličević je novinarima rekao da je razgovor bio prijatan i otvopren, ali da nije postignut dogovor o najvažnijoj temi, koja je ujedno i primarni razlog zbog kojeg je sastanak i sazvan.

„Nismo napravili nikakav dogovor, vrlo argumentovano, sa vrlo ozbiljnim namerama smo vodili razgovor, ali nije postignut nikakav dogovor. Da li će do dogovora doći, znaće se u sredu, ali nije bilo nikakvog uslovljanja, nikakvih ponuda na stolu, razgovor je tekao bez ucenjivanja“, kazao je on.

U Domu naroda BiH ima pet srpskih delegata, od čega, prema izbornim rezultatima tri pripadaju SNSD-u, jedan SDS-u, dok bi jedan mogao da bude ili iz PDP-a ili iz Pokreta za državu.

Miličević je kazao da je na sastanku bilo reči i o tome kako napraviti bolji život u BiH, dodavši da su se dogovorili da je „važno poboljšati uslove za život, a ne napraviti vlast po svaku cenu“.

Prema njegovim rečima, to se odnosi na teme poput ukidanja akciza na gorivo, izmene Izbornog zakona, diferencirane stope PDV-a…

Predsednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da, kako je kazao, treba učiniti sve da SNSD Milorada Dodik ne dobije četvrtog delegata u Domu naroda, jer je to „jedina mogućnost da uspemo kao narod i društvo“.

„Ta istorijska šansa se ne sme propustiti. Ja mislim da se neće dogoditi da Dodik dobije taj ‘kontrolni paket’. Nećemo da dozvoliti da stare vlasti teraju ljude iz ove zemlje“, kazao je on.

Predsednik Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović izjavio je da je medjunarodna zajednica krivac za poziciju u kojoj se BiH danas nalazi.

On je ocenio da su stranci pogodovali politici koju vode SNSD i HDZ BiH.

„Ovo je ključna sedmica, sedmice odluke, u kojoj će se odlučiti da li će se ova zemlja stabilizovati“, zaključio je Vukanović.

Predsednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da očekuje da njegova stranka ima četiri delegata u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH, čime bi imao kontrolni paket srpskih glasova u odlučivanju u tom domu državnog parlamenta.

Svaku odluku ili zakon, koji donese Predstavničkog doma parlamenta BiH mora da potvrdi Dom naroda BiH.

U prošlom mandatu delegati SNSD i HDZ BiH su imali „kontrolni paket“ i obarali su mnoge reformske zakone, ali i odluke o smanjenju akciza na gorivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.