Opšti izbori u BiH raspisani za 2. oktobar 1Sarajevo Foto: Jelena Diković/Danas

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sednici i zvanično je raspisala naredne opšte izbore u Bosni i Hercegovini za 2. oktobar ove godine.

Opšti izbori će, kao i u prethodnim izbornim ciklusima na državnom nivou, biti održani za članove Predsedništva BiH, članove Zastupničkog doma PSBiH, članove Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, predsednika i potpredsednike RS-a, članove Narodne skupštine RS, te za članove skupština kantona u FBiH.

Protiv odluke CIK-a bio je jedan član Vlado Rogić, navodeći kao ključni razalog to što nisu usvojene izmene Izbornog zakona koje je zagovarao HDZ.

U odluci je navedeno i kako bi novac potreban za održavanje opštih izbora trebalo obezbediti u roku od 15 dana od dana donošenja ove odluke, odnosno najkasnije do 19. maja, prenosi portal  oslobodjenje.ba.

U jednom ranijem prilogu portal je preneo reči predsednika CIK-a Seada Arnautovića i ideju da, ukoliko novac ne bude izdvojen, građani donacijama obezbede potrebna sredstva.

„Ima vrlo ozbiljnih razmišljanja da se, ako – govorimo u kondicionalu, ne obezbede sredstva i ako neke političke stranke na taj način žele da spreče građane da ostvare svoje lično, ljudsko pravo, a to je da biraju i da budu birani, da CIKBiH otvori poseban račun i pozove državljane BiH da doniraju sredstva za organizaciju izbora. To mi u ovom trenutku izgleda kao jedna potpuno iznuđena i krajnja situacija, ali kažem da se i o tome razmišlja u određenim krugovima, pa ćemo videti kako će se razvijati situacija“, rekao jr Sead Arnautović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.