Oslobađajuća presuda u slučaju skrivanja dokaza o smrti Dženana Memića 1Foto: Foto: Tuzilastvobih.gov.ba

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je danas Zijada Mutapa, Alisu Ramić (rođ. Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića u predmetu sakrivanja dokaza o smrti mladića Dženana Memića.

Dženan Memić je 8. februara 2016.  zadobio teške povrede u Velikoj aleji na Ilidži kod Sarajeva. Preminuo je u bolnici sedam dana kasnije, 15. februara. Imao je 21 godinu.

Optužnica je obuhvatala Alisu Ramić (rođ. Mutap) koja je jedini svedok događaja i koja se poziva na amneziju, i njenog oca Zijada Mutapa.

Među optuženima su bili i Hasan Dupovac i Josip Barić, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su vršili uviđaj.

Peti optuženi je Muamer Ožegović, recepcionar hotela koji se nalazi u blizini mesta Dženanovog stradanja, na kojem su postavljene nadzorne kamere, ali su snimci iz kobne noći izbrisani.

Optužnica ih je teretila za organizovani kriminal, i to protivzakonito posredovanje, sprečavanje dokazivanja, davanje lažnog iskaza i pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog dela u predmetu Dženan Memić.

Prethodno je Tužilaštvo Kantona Sarajevo smrt Memića kvalifikovalo kao ubistvo, potom saobraćajnu nesreću, a optuženi su oslobođeni.

Porodica Memić tvrdila je da je Dženan ubijen i da su „ubistvo zataškali visokopozicionirani pojedinci“.

Sarajevsko tužilaštvo je polovinom 2016.  za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan Memić optužilo oca i sina, Ljubu i Bekriju Seferovića iz Banjaluke. Oni su uhapšeni u junu 2016.

Ljubo je tokom suđenja pred Kantonalnim sudom u Sarajevu priznao da je kombijem udario Dženana Memića, što je tokom istrage tvrdila i Ljubina supruga Vasvija Sejdović.

Ona je kasnije svedočila da je „Ljubo kombijem udario metalnu kantu“, te da su „Ljubu dva dana tukli i da su bili pod prisilom kako bi postupili kako su postupili.“

Kantonalni sud u Sarajevu je dva puta doneo oslobađajuću presudu za Seferoviće. Nakon žalbe Tužilaštva na oslobađajuću presudu, Vrhovni sud entiteta Federacija BiH je dva puta poništio presude i naredio nova suđenja.

U trećoj, konačnoj presudi, Vrhovni sud Federacije BiH je u julu 2021. doneo oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića.

U septembru 2019.  državno Tužiteljstvo BiH je preuzelo istragu o slučaju skrivanja dokaza i ometanja istrage o smrti Dženana Memića, nakon čega je podneta prva optužnica.

Sud BiH je potvrdio optužnicu 21. jula prošle godine.

Porodica Memić podnela je državnom Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljke Kantona Sarajevo, te još 45 osoba. Burzić je u međuvremenu, u februaru 2019.  imenovana za sutkinju državnog Suda BiH.

Državno Tužilaštvo BiH je 31. augusta ove godine pokrenulo istragu protiv Burzić i bivšeg tužitelja Tužiteljstva Kantona Sarajevo Merisa Ćate, koji je bio postupajući tužitelj u predmetu Memić.

Nakon toga, Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog veća BiH, institucije nadležne za imenovanje i smenu sudija i tužitelja u BiH, suspendovala je Burzić 2. septembra.

Istraga je pokrenuta i protiv bivšeg šefa sarajevske policije Vahida Ćosića, Ševala Kovačevića, saobraćajnog veštaka koji je bio svedok na suđenju Ljubi i Bekriji Seferoviću, sarajevskog policajca Sakiba Kreme, te više NN osoba.

Protiv navedenih se vodi istraga za krivično delo ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog dela. Optužnica do danas nije podignuta.

Nakon smrti Dženana Memića, njegova porodica je organizovala više protesta na kojima su se okupljale stotine građana sa zahtevom da se ovaj slučaj rasvetli.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.