Parada ponosa održana po peti put u Skoplju: "Možemo da budemo svoji, autentični i istovremeno bezbedni" 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

U Skoplju je danas popodne po peti put održana Parada ponosa (Pride), ovoga puta pod motom „Spektakularno neposlušni!“.

Sa skopske parade ponosa je poslata poruka da je ona zapravo zahtev institucijama da zaštite ljudska prava i slobode svih građana i garantuju siguran život, jednake mogućnosti, nediskriminaciju i socijalnu uključenost za sve, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Od vlade je zatraženo da obezbedi obrazovni sistem, nastavne planove i programe koji će graditi poglede na svet budućih generacija zasnovanih na demokratskim vrednostima, solidarnosti, empatiji i brizi, a od parlamenta se očekuje da usvoji zakon o matičnim knjigama sa uključenim modelom za pravno priznanje roda na osnovu samoopredeljenja.

Protestni marš je počeo u parku „Žena borac“ prekoputa Sobranja, a učesnici su, predvođeni kamionom sa muzikom i zastavom duginih boja, u veseloj atmosferi prošli centralnim gradskim ulicama.

Protestna kolona je prošla i pored zgrade Vlade Severne Makedonije, da bi marš zavšio žurkom na stadionu ARM u Gradskom parku, gde je najavljen bogat kulturno-zabavni program, uz žive svirke, kao i nastupe spektakularnih drag kraljica iz zemlje i regiona i DJ setove.

Pred početak marša, u parku „Žena borac“ okupljenima su se obratili majka jedne transrodne tinejdžerke i predstavnica feministkinja.

„Dok se radujem gledajući moju ćerku kako vijori zastavu zajednice, ne mogu a da ne pomislim na sve LGBTQ tinejdžere koji žive u strahu od svojih roditelja ili se suočavaju sa odbacivanjem“, rekla je majka transrodne osobe.

Istakla je da je veoma srećna što u vreme kada homofobija i transfobija haraju, LGBT zajednica pokazuje da se neće povući u četiri zida.

Prema organizatoru, Nacionalnoj mreži protiv homofobije i transfobije, Parada ponosa je izuzetno važan oblik prtesta LGBT+ plus protiv stigme, predrasuda i nasilja.

„Parada ponosa je dokaz da možemo da budemo svoji, autentični i istovremeno bezbedni – i kod kuće i napolju. Protest je zahtev da nam institucije sistema garantuju bezbedan život i da štite naša ljudska prava i slobode“, istakli su organizatori.

Učesnicima „Parade ponosa“ došle su da pruže podršku bivše ministarke kulture i rada u vladi SDSM, Bisera Kostadinovska-Stojčevska i Jovana Trenčevska.

Paradu ponosa u Skoplju ranije je podržala i novoizabrana predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova, koja je 20. juna u predsedničkoj rezidenciji primila predstavnike organizacionog odbora tog LGTBI+ skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari