Parlament Severne Makedonije bira novu vladu 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U parlamentu Severne Makedonije danas počinje rasprava o izboru vlade koju je predložio mandatar Dimitar Kovačevski, lider Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Poslanici u Sobranju će o sastavu i programa nove koalicione vlade Severne Makedonije, u kojoj okosnicu čine SDSM i DUI, imati mogućnost da raspravljaju dva dana, do sutra u ponoć.

Za ministra bez resora predloženi su dosadašnji vicepremijer za ekonomska pitanja Fatmir Bitići, dosadašnji ministar pravde Bojan Maričić, a novi su Slavica Grkovska i Džemail Čupi.

Kovačevski je za novog ministra odbrane predložio Slavjanku Petrovsku, za ministra pravde Nikolu Tupančevskog, za ministra zdravlja Bekima Salija, obrazovanja i nauke Jetona Šaćirija, za ministra rada Jovanu Trenčevsku, za ministra za informatičko društvo i administraciju Admirima Alitija i za kulturu Biseru Kostadinovsku-Stojčevsku.

Na mestu ministra unutrašnjih poslova ostaje Oliver Spasovski, a funkcije će zadržati i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, transporta i veza Bjagoj Bočvarski, finansija Fatmir Besimi i ekonomije Krešnik Bekteši.

Ministarstvo za politički sistem i odnose među zajednicama i u vladi Kovačevskog vodiće, kako je predloženo, Artan Grubi, ministarstvo za lokalnu samoupravu Goran Milevski, a za životnu sredinu i prostorno planiranje Naser Nuredini, dok će se vicepremijer za borbu protiv korupcije Ljupčo Nikolovski vratiti na čelo ministarstva poljoprivrede.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski 29. decembra 2021. uručio je lideru SDSM mandat za sastav nove vlade.

Kovačevski će zameniti Zorana Zaeva, koji je podneo ostavku na funkciju premijera i lidera levičarskog SDSM zbog poraza od konzervativnog VMRO DPMNE na oktobarskim lokalnim izborima prošle godine.

Vladajuća većina, oko SDSM i albanske partije DUI, ima 64 poslanika u parlamentu Severne Makedonije sa 120 poslaničkih mesta.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.