Patria: Šmit nakon nametanja Izbornog zakona ide na 'odmor', ostavlja EUFOR da štiti zakon 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U iščekivanju odluke Kristijana Šmita sutra se u Delegaciji EU u Sarajevu održava se vanredni sastanak na kojem će sudelovati ambasadori članica EU, EUFOR i OHR, piše nap.ba.

Sastanku će, kako stvari stoje, prisustvovati i sam visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

On je danas, podseća agencija, preko svog ureda saopštio kako se ne može obratiti na sednici Parlamenta FBiH zbog ranije “preuzetih obaveza”, iako je na nju uredno pozvan dva dana ranije.

Ambasador Johan Satler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini na godišnjem je odmoru, pa će sastanak voditi njegova zamenica Ekaterina Dorodnova, koja je duže od godinu bila na bolovanju.

Tema ovog vanrednog sastanka svakako je namera visokog predstavnika Kristijana Šmita da nametne izmene Izbornog zakona, što je proizvelo masu nezadovoljstva i neslaganja s takvim činom, jer je predlog kojeg su mediji objavili okarakterisan kao “cementiranje etničkih podela u BiH”.

Zbog toga su već dva dana pred OHR-om održavaju protesti nezadovoljnih građana, a nastaviće se i sutra od 13 sati.

Šmit inače već skoro deset dana ćuti i čeka da se nezadovoljstvo građana smiri kako bi, navodi se, nametnuo aparthejd i ispunio, navode, “snove Franje Tuđmana, definisane udruženim zločinačkim poduhvatom”.

Međutim, postavlja se pitanje o čemu OHR u ovom trenutku ima da razgovara u ustavnim i izbornim pitanjima sa EUFOR-om?

Da li se to želi poslati poruka zastrašivanja prema građanima Bosne i Hercegovine koji se dostojanstveno i civilizovano suprotstavljaju nametanju etničkih podela?

Da li to znači da će EUFOR upotrebiti vojnu silu protiv građana Bosne i Hercegovine ukoliko nastave sa izražavanjem nezadovoljstva protiv namjre razbijanja njihove domovine. Da li to znači pretnju pred kojom se mora kapitulirati?

Zašto visoki predstavnik ne izađe pred građane Bosne i Hercegovine i njihove predstavnike i objasni prirodu svog predloga?

“Možda upravo zato što gospodin Šmit namerava da nametne diskiriminirajuće odredbe i povuče se na odmor, i to već u petak, a EUFOR-u ostavi da silom brani njegovu neutemeljenu i anticivilizacijsku odluku”, zaključuje agencija.

Za razliku od Šmita danas se po prvi put o trenutnoj situaciji oglasio Stejt Department koji je dao direktnu i bezuslovnu podršku Šmitu.

„Odluke o korišćenju Bonskih ovlašćenja daju se isključivo visokom predstavniku. On će izabrati hoće li, kada i kako ih koristit“, poručio je portparol Stejt Departmenta, te dodao da će SAD podržati „bilo koju odluku koju visoki predstavnik donese“, preneo je Glas Amerike.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.