Plenković potvrdio da će EU zvaničnici doći u Sarajevo zbog Izbornog zakona 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je večeras novu posetu na najvišem nivou zvaničnika Evropske unije Sarajevu, čiji je cilj pronalaženje zajedničkog jezika, između ostalog i oko promena Izbornoga zakona u Bosni i Hercegovini.

„Hrvatski narodni sabor danas je odlučio da učestvuje na izborima u BiH, a mi smatramo da Hrvati treba da biraju svoje predstavnike, što želimo da postignemo kroz dijalog s drugim državama i saveznicima koji su prijatelji BiH, a ne kroz otuđivanje partnera i Bošnjaka“, rekao je Plenković, prenosi HRT.

Prema njegovim rečima, „ne može jedna strana nametati rešenja, već ona moraju biti plod dogovora“.

Plenković je upozorio da su Hrvati u BiH „neretko žrtve izbornog inženjeringa i nikako ne bi smeli doći u poziciju krivca zbog situacije u toj državi“.

„Ja sam realista i mislim da moramo iscrpeti sve mogućnosti političkim dogovorom“, kazao je Plenković.

Danas je u Mostaru održana i sednica Predsedništva HDZ BiH, na kojoj je zaključeno da raspisivanje Opštih izbora u ovim uslovima predstavlja grubo kršenje vladavine prava i demokratskih standarda, s obzirom na političku kontrolu i političku pristranost tela nadležnog za njihovo sprovođenje.

Pozdravili su napore domaćih i međunarodnih aktera za najavljeni nastavak pregovora na visokom nivou oko reforme Izbornog zakona BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.