Plenković: Srbija i BiH da usklade vizni režim sa Evropskom unijom 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Pazinu da Srbija i BiH treba da usklade vizni režim sa Evropskom unijom i ocenio da je neophodna stroža politika viznog režima.

„Ne može se doći na aerodrom u Beograd ili u Sarajevo i potom se od turiste pretvoriti u nezakonitog migranta“, rekao je Plenković novinarima, prenela je agencija Hina.

On je odbacio mogućnost žice na granici s BiH, rekavši da Hrvatska na toj granici ima više od 6.000 policajaca koji je čuvaju.

„Nema žice na granici s BiH niti će je biti jer s druge strane žive i Hrvati i svi građani BiH“, naveo je Plenković.

On je ukazao da problem ilegalnih migracija treba da bude rešavan na spoljnoj granici EU, primarno na granicama Grčke i Bugarske s Turskom.

Hrvatska se poslednjih sedmica suočava s pojačanim pritiskom ilegalnih migranata, o čemu je nedavno govorio i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Karlovačka policija obavestila je javnost krajem prošle sedmice o hicima s područja BiH, nakon što je grupa migranata sprečena da uđe u Hrvatsku nezakonito.

Policija se o tom incidentu oglasila tek pošto su o njemu izvestili hrvatski mediji, navodeći da je prema njenim pripadnicima pucao neko od migranata ili krijumčara koji su ih vodili preko granice.

U saopštenju policije je navedeno da to nije prvi put da hrvatski policajci svedoče ispaljivanju hitaca s područja BiH i da „u poslednje vreme primećuju i određenu nervozu među krijumčarima i migrantima s druge strane granice jer zbog nemogućnosti nezakonitog prelaska državne granice dolazi do sukoba među njima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari