Plenković: Bez uvoza ukrajinskog žita 1Foto: Beta/HINA/Edvard SUSAK

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito i da neće uvoziti jeftine ukrajinske žitarice, nakon što su tri članice Evropske unije odlučile da produže embargo na uvoz hrane iz te ratom pogođene zemlje.

Plenković je rekao da je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom i ukrajinskim ministrima jasno poručeno da su „stav i želja Hrvatske da bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita, pa da onda naši poljoprivrednici budu u problemu“, prenela je Hina.

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile da jednostrano zabrane uvoz ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda iz te zemlje, a Plenković je rekao da je „očigledno da su te zemlje registrovale da je deo tog žita bio plasiran na njihovo tržište“.

Na pitanje novinara hoće li i Hrvatska ići u tom smeru, Plenković je ponovio da hrvatske luke služe samo za tranzit ukrajinskog žita trećim zemljama.

Visoki ukrajinski funkcioneri potvrdili su da se ukrajinsko žito otprema preko hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari