Plenković u Kijevu sa ukrajinskim državnim vrhom 1Foto: Beta/HINA/Edvard SUSAK

Premijer Hrvatske doputovao je jutros u Kijev gde se sastaje s ukrajinskim državnim vrhom, saopštila je hrvatska vlada.

U saopštenju se navodi da će Plenković razgovarati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsednikom Parlamenta Ruslanom Stefančukom.

Uz premijera je ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

„Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom i nastavlja pružati političku, diplomatsku, finansijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbeglica“, navodi se u saopštenju.

Ukrajinski državni vrh, dodaje se, upoznaće predsednika hrvatske vlade sa posledicama razaranja usled ruskih napada, a razgovaraće se i o daljoj pomoći i nastavku evropskog puta Ukrajine.

U saopštenju se ističe da se poseta hrvatskog premijera odvija uoči Dana Evrope i da je „izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije“.

Hrvatske zvaničnike dočekala je ambasadorka Anica Đamić koja se, kako se navodi, vratila u Kijev, gde će ostati i nastaviti da vodi hrvatsk u ambasadu u Ukrajini.

Plenković je u zvaničnoj poseti Ukrajini boravio i decembru prošle godine, a učestvovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno sa liderima EU u avgustu 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.