Popa: Zbog neusvajanja preporuka Venecijanske komisije rizik od politizacije Tužilačkog saveta 1Foto: Printskrin/Jutjub-RTV

“Nastavićemo da sarađujemo sa crnogorskim vlastima i pozivamo ih da prioritetno reše sva preostala pitanja kako je naglašeno u naknadnom mišljenju Venecijanske komisije o izmenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu”, poručila je šefica misije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa u dopisu koji je uputila vršiocu dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Draženu Buriću, prenose crnogorski mediji.

Podsetila je da je u Godišnjem izveštaju EK o Crnoj Gori istaknuto da izmene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu koje su stupile na snagu u junu 2021. nisu u potpunosti odgovorile na preporuke Venecijanske komisije u vezi s rizicima politizacije Tužilačkog saveta.

U dopisu se navodi da EU od svih članova Tužilačkog saveta očekuje da postupaju dosledno, u cilju očuvanja nezavisnosti državnog tužilaštva, što uključuje i poštovanje principa političke neutralnosti i profesionalizma, te sprečavanja bilo kakvog neprimerenog političkog uticaja na Savet.

“Nastavićemo da sarađujemo sa crnogorskim vlastima i pozivamo ih da prioritetno reše sva preostala pitanja kako je naglašeno u naknadnom mišljenju Venecijanske komisije o izmenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu”, ocenila je Popa.

Potrebno je, kaže, da Crna Gora dalje napreduje u reformama vladavine prava kako bi nastavila da ide napred na svom putu ka EU i ispunila privremena merila u okviru Poglavlja 23.

“Budite sigurni da će Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori nastaviti da prati rad Tužilačkog saveta u okviru pristupnih pregovora”, poručila je Popa u dopisu Buriću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.