Porodična politika Lapida: Otac premijera Izraela je isticao Tuđmanov antisemitizam, ali je negirao srpske zločine u BiH 1Foto: EPA-EFE/GIL COHEN-MAGEN / POOL

Bio je 15. mart 2011. kada su gradske vlasti u Novom Sadu svečano otkrile ploču na kojoj je pisalo – ulica Tomija Josefa Lapida.

“Tomi Lapid bio je građanin Novog Sada koji je otišao u Izrael i tamo napravio sjajnu karijeru. Ovo je prilika da kažemo koliko su nam važni odnosi sa državom Izrael”, kazao je tadašnji gradonačelnik Igor Pavličić, prenosi istraga.ba.

Jedanaest godina kasnije, sin Josefa Tomija Lapida, ukazuje portal, postao je premijer Izraela.

Ali pre junskog imenovanja za šefa vlade Izraela, Jair Lapid je bio izraelski ministar spoljnih poslova. Četrdeset dana nakon njegovog stupanja na funkciju premijera, Ambasada Izraela u Tirani, inače zadužena za BiH, faktički je podržala HDZ-ove predloge izmena Izbornog zakona u BiH.

Istoga dana, samo nekoliko sati kasnije, izraelsko ministarstvo spoljnih poslova zahvalilo se Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i Draganu Čoviću, lideru HDZ-a BiH na podršci koju su, prethodno, iskazali pozdravljanjem vojne akcije koju Izrael sprovodi protiv “Islamskog džihada” u pojasu Gaze.

Vlada Izraela je, tako, u jednom danu dva puta podržala Dragana Čovića i jedanput Milorada Dodika.

„Moramo podržati Srbe šta god da rade. U mojim očima oni su moje pleme”, preneo je Kofman reči Tomija Lapida, oca aktuelnog izraelskog premijera

“Otac je bio centar mog sveta”, napisaće Jair Lapid u svojoj knjizi, pišući, zapravo, u ime svog oca Tomija Lapida, ukazuje istraga.ba.

“Znao je”, piše izraelski premijer u ime svoga oca, “biti vrlo nametljiv kada je trebalo, ali je uvek imao vremena sediti sa mnom, odvesti me na fudbalsku utakmicu, proveriti moje domaće zadatke, čitati novine sa mnom i objasniti mi gde se nalazi Bosna i Hercegovina”.

O Bosni i Hercegovini Josef Tomi Lapid znao je mnogo toga. Početkom devedesetih bio je novinar koji je izveštavao o Balkanu.

U knjizi “Izrael i rat u Bosni” profesor Daniel Kofman označio je Josefa Tomija Lapida, oca aktuelnog izraelskog premijera, kao novinara koji je negirao ratne zločine koje su u BiH počinili pripadnici srpskih jedinica.

Bio je 9. avgust 1992. i skoro svi svetski mediji su tih dana na svojim naslovnicama objavili fotografije iz prijedorskih logora na kojima su se videli izgladnjeli bošnjački zarobljenici.

“U Bosni i Hercegovini nisu pronađeni logori za istrebljenje (machanot hashmada) i nijedan dokaz o masovnim ubistvima, stvari za koje su Hrvati i Muslimani optuživali Srbe. Srbi su ponudili da sve logore koje su formirali predaju pod nadzor UN.

Čini se da je završeno još jedno poglavlje u ratu u kojem su Srbi pobednici na vojnom frontu, dok je njihov suparnik pobednik na frontu propagande”, napisao je u svojoj kolumni Josef Tomi Lapid, novinar i političar od kojeg je njegov sin i aktuelni premijer Izraela učio o Bosni i Hercegovini.

Daniel Kofman ističe da je je Tomi Lapid bio predvodnik kolumnista koji su iskakali iz međunarodnih normi glede rata u Bosni i Hercegovini.

“U trenutku iskrenosti otkrio je svoj pravi kredo: “Moramo podržati Srbe šta god da rade. U mojim očima oni su moje pleme”, preneo je Kofman reči Tomija Lapida, oca aktuelnog izraelskog premijera.

Lapidu su, tvrdi Kofman, bile poznate činjenice, jer su izraelski novinari, Emanuel Rosin i Josi Alonia, na hebrejskom pisali o teroru u Sarajevu, o logorima i drugim srpskim zločinima u BiH. No, Josef Lapid je ignorisao činjenice.

Osim što je negirao ili ignorisao zločine u BiH, Lapid se sastajao i sa Slobodanom Miloševićem, pokušavajući sa jednim jevrejskim bizmismenom Robertom Maksvelom da kupi novine u Srbiji.

“Kada sam stigao u Beograd, glavni grad Srbije, predstavnici Vlade su me dočekali na aerodromu. Odvezli su me službenim autom u dvor predsednika Slobodana Miloševića”, preneo je Jair Lapid sećanje svog oca Josefa.

Sličnu operaciju Josef Tomi Lapid je trebao da obavi i u Hrvatskoj. Biznismen Maksvel ga je zamolio da odu u Zagreb na sastanak sa Franjom Tuđmanom i da od njega kupe novine.

“Ali on neće prodati novine Židovu”, kazao je Tomi Lapid biznismenu Maksvelu.

Lapid je rekao da je čitao “vrlo čudnu knjigu Franje Tuđmana” u kojoj je bivši predsednik Hrvatske tvrdio da je u holokaustu stradalo “samo 900 hiljada Židova”, da je bilo Židova koji su su vodili konc logor u Hrvatskoj, te da je “Hitlerov novi evropski poredak bio opravdan svojom potrebom da preseli Židove”.

“Važno je napomenuti da ove reči nisu napisane 1940. već ih je 1989. godine napisao šef demokratske nacije izabran na slobodnim izborima”, konstatovao je Josef Tomi Lapid u svojim sećanjima koje je zabeležio njegov sin Jair Lapid.

Tri decenije kasnije, Vlada Izraela kojom upravlja sin Tomija Lapida, podržala je predloge izmena Izbornog zakona u BiH koje je predložila stranka čiji je utemeljitelj Franjo Tuđman. Tim izmenama se Jevrejima iz BiH ne daje pravo kandidovanja na izborima za Predsedništvo BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.