Povećao se pritisak na groblja u Hrvatskoj, na ukop se čeka danima 1Groblje Mirogoj Foto: Gradskagroblja.hr

Rashladne komore na zagrebačkom krematoriju – pune. Dnevno se kremira 45 pokojnika, a još ih 120 čeka na dostojan ispraćaj. Problem je što Gradska groblja u vanrednim situacijama kao što je epidemija izazvana korona virusom nemaju dovoljno osoblja, pa se na ukop čeka i do sedam dana.

„Dodajemo svaki dan termine na Krematoriju, pa čak i do pola 5, 5 sati. Na svim ostalim grobljima pokušavamo ubacivati i ranije jutarnje termine, dok subote otvaramo, već je šesta subota zaredom da se radi na svim grobljima“, rekao je za Htvatsku radio-televizuju Roko Gruja, načelnik Gradskih groblja Zagreb.

Godišnje se u Zagrebu pokopa oko 10 i po hiljada ljudi. Prošle godine bilo je 11.700 ukopa, ove godine bit će ih i više od 12 hiljada.

Porodice preminulih od i s kovidom-19 za pogrebne usluge moraju izdvojiti i više novca.

„Kada je ukop u zemljani grob, morali smo uvesti stavku limeni uložak i metalnu pločicu, što je za 1.500-2.000 kuna povećalo stavku ukopa“, rekao je Dalibor Božan, rukovodilac Službe organizacije pogreba.

U Rijeci od početka godine beleži 17 posto više ukopa, no ispraćaji se održavaju bez dužih čekanja.

Na osječkim grobljima u novembru već pokopali 132 osobe, a prosek je između 90 i 100.

„Interesantno je da nam ljudi ne veruju da je toliki broj umrlih, zapravo čak i neki koji nas poznaju misle da smo mi izmislili taj broj i da to nije istina, a istina je“, rekao je Domagoj Vinaj, rukovodilac Tehničke službe i groblja, Ukop d. o. o. Osijek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.